“Nog steeds stel ik wezenlijke vragen bij het maken van besluiten”

Portretfoto verticaal Hubert Bruls
Laat je niet gek maken door alle kansen en mogelijkheden, maar luister vooral naar je eigen intuïtie
Naam
Hubert Bruls
Huidige functie
Burgemeester van Nijmegen
Vooropleiding
Master Politicologie bij Faculteit der Managementwetenschappen

Als burgemeester van Nijmegen staat Hubert Bruls, alumnus Politicologie, aan het roer van onze universiteitsstad. Hoewel hij altijd een interesse had in geschiedenis, leerde hij tijdens zijn studie ook de wereld van filosofie kennen. “Waarom doen we dit?", vraagt hij zichzelf af tijdens het maken van besluiten.

Wat wilde u als kind worden?

“Ik weet nog dat het me als kind heel interessant leek om kapitein te worden, van zo’n groot zeeschip. Om over de zee te varen, in de koopvaardij met allemaal spullen aan boord, leek me bijzonder. Na een tijdje ging dat voorbij, al vind ik het nog steeds leuk om bijvoorbeeld tijdens vakanties te varen. Door bijvoorbeeld de overtocht naar Dover te maken per schip: dan vind ik de bootreis het mooiste.”

U bent burgemeester van Nijmegen: bent u eigenlijk de kapitein van deze stad?

“Nou, een schip besturen is natuurlijk wel heel anders dan het leiden van een stad. Als burgemeester stuur je op beleid en je kunt natuurlijk niet zomaar 180.000 inwoners van koers laten veranderen. Je hebt verschillende rollen: je bent voorzitter van het college van Burgemeester en Wethouders en voorzitter van de gemeenteraad. Naast mijn representatieve functie, zijn mijn taken op het gebied van veiligheid en de openbare orde enorm belangrijk. Zo ben ik vaak in gesprek met de brandweer of de politie om de stad veilig te houden voor inwoners. Je hangt eigenlijk boven de politieke partijen en wethouders en neemt besluiten. Dat moet ook wel: een democratie zou nooit overleven als er geen besluiten worden genomen.”

Portretfoto Hubert Bruls horizontaal

Uiteindelijk bent u Politicologie gaan studeren, waarom koos u voor deze studie?

“Altijd al had ik interesse in geschiedenis. Tijdens een open dag van de Radboud Universiteit kwam ik er bij geschiedenis achter dat mensen na hun studie vaak in het onderzoek of onderwijs terecht kwamen. Ook al was mijn moeder lerares: het voelde niet als mijn lotsbestemming. De studie Politicologie voelde heel open, vol met mogelijkheden, en ik kon mijn liefde voor geschiedenis óók kwijt.”

Bent u door uw studie door een andere bril gaan kijken?

“Wat voor mij heel waardevol is geweest, is dat ik door de studie abstract heb leren denken. Hoe doe je bijvoorbeeld onderzoek? Hoe maak je de koppeling tussen de theoretische en de praktische wereld? Want theorieën dekken nooit alles helemaal af. Bijzonder en goed vond ik daarnaast dat we filosofievakken kregen. Nog steeds stel ik wezenlijke vragen bij het maken van besluiten: waarom doen we dit? Waar is dit goed voor?”

Op welke manier draagt u bij aan verduurzaming van de omgeving?

“Duurzaamheid speelt momenteel een belangrijke rol, ook op gemeenteniveau. Het is heel mooi dat je vanuit de burgemeestersfunctie overal vooraan zit: je hebt een front seat als het gaat om maatschappelijke ontwikkelingen. Maar, bij verandering is het wel zo dat uiteindelijk de samenleving in beweging moet komen. Als de samenleving niet wil verduurzamen, kun je als overheid nog zo pushen, maar dan gebeurt het gewoon niet. Uiteraard is er wel een sturende rol vanuit overheden en kunnen we het belang aangeven, maar de verandering zelf komt vanuit de burgers.”

Heeft u advies voor de studenten van nu?

“Het studieaanbod is overweldigend en er is steeds meer te kiezen. Dat is fijn, maar kan ook complex zijn. Zorg ervoor dat je bij jezelf blijft en een studie kiest waar je je thuis voelt. Laat je niet gek maken door alle kansen en mogelijkheden, maar luister vooral naar je eigen intuïtie.”

In de komende vijf jaar zou de Faculteit der Managementwetenschappen zich moeten richten op…

“… de shift van kennis naar wijsheid. Blijf studenten leren om verbanden te leggen en zorg ervoor dat ze doordacht kunnen reflecteren. In het digitale tijdperk is informatie overal te vinden. Blijf vooral ook boeken lezen, daar krijg je discipline van en al lezend leer je beter nadenken. Van lezen word je namelijk een autonoom persoon.”

Tekst: Kelly Janssen