"Onderzoekers zijn belangrijk in maatschappelijk debat"

Verticaal portret Mathijs Noij
Ik wil niet één bepaald thema uitdiepen, maar juist verschillende onderwerpen belichten
Naam
Mathijs Noij
Huidige functie
Hoofdredacteur Vox
Vooropleiding
Master Sociale Geografie

Mathijs Noij studeerde Sociale Geografie en werkt inmiddels al acht jaar bij het onafhankelijke universiteitsblad Vox. Hij kwam binnen als journalist, maar mag zich nu ook hoofdredacteur noemen. Veldonderzoek dat hij tijdens zijn studie in het buitenland deed, maakte grote indruk op hem: “Altijd al wilde ik de wereld ontdekken.”

Wat wilde je als kind worden? 

“Uitvinder. Zonder te weten wat een uitvinder nou eigenlijk doet. Nu zou ik dat meer een wetenschapper noemen. Als je me nu vraagt of ik dat zou willen zijn, moet ik ‘nee’ zeggen. Ik wil niet één bepaald thema uitdiepen, maar juist verschillende onderwerpen belichten. Dat doe ik nu ook als journalist.” 

Waarom koos je voor de studie Sociale Geografie? 

“Als zeventienjarige verliet ik de middelbare school. Een uitgestippeld carrièrepad had ik niet voor ogen en ik zocht vooral een brede opleiding. Mijn nicht had sociale geografie gestudeerd en was daar erg enthousiast over. Toen ik zelf ging kijken wat deze studie en het studeren aan de universiteit inhield, sprak me dat erg aan. Bij deze studie kwam mijn maatschappelijke interesse goed van pas. Daarnaast gaat Sociale Geografie niet alleen over Nederland, maar over de hele wereld. Hoe gedragen mensen zich bijvoorbeeld, en waarom? Heel interessant.”

Kijk je door je studie door een andere bril? 

“Altijd al wilde ik de wereld ontdekken. Tijdens mijn studie gingen we regelmatig naar het buitenland, zoals naar Berlijn, Brussel en Marokko. In Marokko interviewde ik migranten die vastzaten in het land en eigenlijk naar Europa wilden. Dat onderzoek doen, heeft een grote indruk op mij gemaakt. Naar het buitenland gaan en veldonderzoek doen, zorgt ervoor dat je dingen anders gaat zien. Ik denk dat ik door het doen van die interviews ook al voorsorteerde op een carrière in de journalistiek.”

Portret Mathijs Noij

Dus journalistiek stond niet direct bij je op de radar? 

“Mijn journalistieke ambities kwamen naar boven tijdens mijn master, toen ik naast het schrijven van mijn thesis graag iets in de praktijk wilde doen. Ik deed een stage bij een journalistiek bureau, Lokaal Mondiaal. Vanuit daar maakte ik twee journalistieke reizen en kwam zo in Brazilië en Zuid-Afrika terecht. In laatstgenoemde kwam alles samen: het sollicitatiegesprek voor de Postacademische Dagbladopleiding Journalistiek in Rotterdam deed ik vanuit daar. Ik werd aangenomen en na deze studie kon ik als journalist aan de slag. Na een half jaar voor de Persdienst van Wegener te hebben gewerkt, ging ik aan de slag bij Vox. Voor een beginnend journalist mocht ik erg veel uitdagende dingen doen, van de coördinatie van de website tot het nemen van de leiding over het maken van het magazine. Nadat ik een paar keer als plaatsvervangende hoofdredacteur optrad, is dat nu mijn vaste functie.”  

Wat doe je als hoofdredacteur eigenlijk?  

“Belangrijk voor een hoofdredacteur is het dragen van de verantwoordelijkheid voor wat Vox naar buiten brengt. Maar ook kijk ik naar de positie die Vox inneemt, nu en op de lange termijn. Wat betekent het eigenlijk om een onafhankelijk universiteitsblad te zijn? Daarbij is het belangrijk dat we de behoeften van de doelgroep blijven peilen: het leven van studenten is anders dan acht jaar geleden. Zo spenderen ze veel tijd op social media. Daar spelen wij op in.”

Hoe houd jij je bezig met duurzaamheid in je huidige functie? 

“Nadenken over de oplage bijvoorbeeld. We willen niet dat er bakken vol met magazines overblijven. Maar we zijn vooral kritisch over de duurzaamheidscampagne van de universiteit zelf: is het een stuk marketing of wil de universiteit wezenlijk wat veranderen? Daar hebben we de afgelopen jaren regelmatig over geschreven.”

Advies voor de studenten van nu? 

“Staar je niet blind op de studie en eventueel een bijbaan, maar kijk vooral ook wat er nog meer te halen valt op de universiteit. Wat Vox betreft: we zijn er niet alleen om het nieuws van de universiteit te volgen, maar willen ook een springplank zijn voor studenten die journalistieke ambities hebben. Zo zijn er mensen die voor Vox hebben geschreven die nu voor landelijke dagbladen schrijven.”

In de komende vijf jaar zou de faculteit zich moeten richten op… 

“… de grote maatschappelijke thema’s. Hoe kan de wetenschap meer bijdragen aan een maatschappelijk debat dat vaak emotioneel is en ontspoort? Denk aan discussies rondom stikstof, vluchtelingen en het klimaat. Het is belangrijk dat wetenschappers zich daarover uitspreken en met onderbouwde feiten komen. Onderzoekers van de Faculteit der Managementwetenschappen hebben zoveel kennis in huis over dergelijke maatschappelijke thema’s, dat ik denk dat er een grote rol voor hen is weggelegd als het gaat om vraagstukken in de samenleving. ”

Tekst: Kelly Janssen