"Neem anderen mee in jouw perspectief en ze komen met dezelfde ideeën of beter"

Portretfoto Petra Jansen op de Haar verticaal
We moeten met z’n allen leren om klantgericht te digitaliseren, want de arbeidsmarkt is er straks gewoon niet meer
Naam
Petra Jansen op de Haar
Huidige functie
Chief Operating Officer (COO) bij Hiltermann Lease
Vooropleiding
Master Beleidsgerichte Economie bij Faculteit der Managementwetenschappen

Na de hotelschool in Maastricht wilde Petra Jansen op de Haar doorstuderen. Om haar horizon te verbreden en het vak economie verder te doorgronden. Ze koos voor Beleidsgerichte economie in Nijmegen; de studie die haar blik op de wereld vergrootte en haar hielp naar een succesvolle carrière in de bankenwereld. Nu is ze bestuurder bij Hiltermann Lease, waar ze ondernemers helpt bij de financiering van auto’s en andere bedrijfsmiddelen.

Bij Hiltermann Lease ben je Chief Operating Officer (COO). Wat doe je daar precies?

“Samen met twee collega’s ben ik bestuurlijk verantwoordelijk voor het bedrijf. Daarnaast ben ik als COO verantwoordelijk voor HR, Informatietechnologie & Data en de acceptatie en opmaak van leasecontracten voor klanten. Bij Hiltermann Lease nemen we de financiering van auto’s, wagenparken, machines en apparatuur uit handen. Zo kan een ondernemer meer geld vrijmaken voor andere investeringen. Onze organisatie is hiermee meer een financiële instelling dan een autobedrijf, een soort bank eigenlijk."

Hoe kwam je bij Beleidsgerichte economie in Nijmegen terecht?

“Via een omweg. Na de hotelschool koos ik eerst voor bedrijfskunde. Ik kom uit een ondernemersfamilie, dus bedrijfskunde leek me wel een goede keus. Maar al bij de eerste aftrap in de collegebanken dacht ik, dit vind ik helemaal niet leuk, ik heb veel meer met economie. Ik ben toen direct overgestapt en dat bleek de juiste keuze.”

Had je die interesse in economie als kind ook al?

“Ja, ik was altijd wel bezig met geld. Mijn ouders zeiden dat ik vaak bank ging spelen als vriendjes buiten indiaantje speelden. Ik heb volgens mij nog allerlei zakken met oude munten verstopt in de tuin. Laatst vond ik nog een oud rapport van de basisschool. Daar staat op dat ik sociaal was en serieus en inderdaad goed met cijfertjes.”

Portretfoto Petra Jansen op de Haar

Hoe zag je loopbaan er na je afstuderen uit?

“In eerst instantie kon ik niet zo makkelijk bij de grotere bedrijven binnenkomen; zij vonden de combinatie van economie op de universiteit en de hotelschool maar gek. Uiteindelijk belde de Rabobank in Nijmegen me op, of ik wilde beginnen als trainee. Dat wilde ik wel, want ik wilde aan de slag. Eenmaal binnen, ben ik vrij snel doorgestroomd naar de dealingroom; daar werden de aandelentransacties voor institutionele beleggers gedaan. Dat was de eerste functie waar ik ook echt veel aan mijn studie had, want daar ben je continu bezig met de beweging in de economie. Uiteindelijk ben ik twintig jaar gebleven bij de Rabobank en ben via directierollen omhoog geklommen naar programmamanager HR. Later vertrok ik naar a.s.r. verzekeringen, waar ik onder andere directievoorzitter van a.s.r. Bank werd.”

Op welke manier heeft je studie bijgedragen aan je carrière?

“Als ik geen studie economie had gedaan, had ik niet zo kunnen doorgroeien bij de Rabobank en was ik vermoedelijk ook niet bij a.s.r. op directieniveau beland. Kortom, die studie gaf mij toegang tot banen waar je een academisch niveau voor nodig hebt. Bij Beleidsgerichte economie heb ik ook echt geleerd wetenschappelijk onderzoek te doen: welke feiten zijn er, wat speelt er precies?  Als ik die basis niet had gehad,  had me dat meer moeite gekost, denk ik.”

Ben je door je studie door een andere bril gaan kijken?

“Door deze studie, kon ik veel beter begrijpen wat er gebeurde in de wereld en het effect daarvan op bedrijfswinsten en rente bijvoorbeeld. Door mijn opleiding bij de hotelschool ben ik daarnaast echt getraind in klantgericht zijn. Deze combinatie maakt dat ik makkelijk kan schakelen tussen macro-  en micro perspectieven. Ik ben er altijd ook een groot voorstander van om mijn medewerkers zoveel mogelijk perspectieven mee te geven. Ik probeer hen zoveel mogelijk zicht te geven op de context, zodat ze zelf komen met voorstellen, die vaak beter zijn dan als ik ze zelf bedenk. Daar word ik erg blij van.”

Wat zou je advies zijn voor de studenten van nu?

“Mijn dochter is afgelopen jaar geslaagd voor het vwo. Haar schoolleider sloeg in zijn verhaal de spijker op de kop wat mij betreft. Hij zei: ‘Luister, jullie behoren tot het kleine percentage van Nederland met een hoog opleidingsniveau. Realiseer je nou dat de wereld waar je gaat werken, niet datzelfde niveau heeft. Probeer jouw kennis begrijpelijk te maken voor alle niveaus en probeer het dan te vertalen naar wat dat voor hen betekent.’
Wat ik de studenten van nu dus zou gunnen is dat ze met al hun kennis en ontwikkeling respect hebben voor die verschillen en ook de vertaling weten te maken. Want als je anderen meeneemt in jouw perspectief, komen ze met dezelfde ideeën of beter.”

Tot slot: zou je de volgende zin willen afmaken? ‘In de komende vijf jaar zou de Faculteit der Managementwetenschappen zich moeten richten op….

…de problemen die we de komende vijftien tot twintig jaar in Nederland het hoofd moeten bieden. Denk aan het verduurzamen van onze economie en het gigantische tekort op de arbeidsmarkt. Hoe digitaliseer ik mijn processen op zo’n manier dat ik minder handjes nodig heb? Die vraag speelt bij alle bedrijven momenteel. We moeten dus met z’n allen leren om klantgericht te digitaliseren, want de arbeidsmarkt is er straks gewoon niet meer.
Maar ook: hoe ga je om met de problemen van de vergrijzing waar we doorheen gaan? We moeten beleid maken dat ook de oudere generatie aan het werkt houdt. We hebben iedereen nodig, op alle niveaus. En het zal een hele cultuurverandering vragen om dat voor elkaar te krijgen.”

Tekst: Annette Zonnenberg