“Ik wilde altijd al de wereld een beetje beter maken”

Portretfoto Rob Jetten
Word actief. Loop gewoon een keer ergens binnen
Naam
Rob Jetten
Huidige functie
Minister voor Klimaat en Energie
Vooropleiding
Master Bestuurskunde bij Faculteit der Managementwetenschappen

Ruim een jaar is Rob Jetten (35) minister voor Klimaat en Energie. Het fundament voor zijn politieke carrière legde hij tijdens zijn studie Bestuurskunde (2005-2009), waar hij op de ‘laatkiezersdag’ voor koos.

Wat wilde je als kind worden?

“Als kind wilde ik topsporter worden. Ik was toen al, en nu nog steeds, een fanatieke hardloper en heb in mijn jeugd op redelijk niveau gelopen - tot en met de Nederlandse jeugdselectie. Na een carrière in de topsport wilde ik de horeca in. Dat zit in de familie. Het liefst wilde ik een eigen zaak, aan het strand in een warm land. Maar het liep allemaal anders. Spijt heb ik daar niet van: nu heb ik de mooiste baan van Nederland."

Waarom koos je voor een studie in Nijmegen?

“Het Seven Hills Running Team is eigenlijk de reden dat ik stap maakte van Uden naar Nijmegen. Tijdens mijn middelbareschooltijd reisde ik vaak af naar Papendal om te trainen. Graag wilde ik studeren in de stad waar ik ook topsport beoefende. De Radboud Universiteit is de dichtstbijzijnde universiteit: Nijmegen werd dan ook mijn studentenstad. Op de ‘laatkiezersdag’ liep ik over de Radboud-campus om een opleiding te kiezen, al wist ik wel dat ik iets wilde doen met politicologie of bestuurskunde. Uiteindelijk heb ik wat proefcolleges gevolgd en viel de keuze op Bestuurskunde. Het kleinschalige karakter en de variatie in vakken sprak me aan. Een paar weken later had ik al de intro, wat ik overigens een heel leuke ervaring vond.”

Ben je door je studie door een andere bril gaan kijken?

“Tijdens mijn studie dacht ik wel eens: ‘Wat leer ik nou eigenlijk allemaal? Wat word ik als ik klaar ben met deze studie? Wie Rechten studeert, wordt jurist. Dat is allemaal heel erg duidelijk en mensen hebben er gelijk een beeld bij. Maar wat doe je als bestuurskundige eigenlijk? De keuze was goed: na mijn studie ging ik als managementtrainee aan de slag bij ProRail. Later werd ik daar adviseur. De verschillende invalshoeken die Bestuurskunde me had laten zien, bleken hier enorm waardevol. Bij bedrijven en publieke organisaties, ben je namelijk vaak de spin in het web. Het is dan belangrijk om diverse perspectieven te kunnen zien. Het helpt mij nog steeds enorm om vanuit verschillende invalshoeken naar problemen en dilemma’s te kijken en op het juiste moment de juiste bril op te zetten.”

Portret Rob Jetten horizontaal

Na je studie werd je de jongste fractievoorzitter van D66 ooit. Hoe kwam dat op je pad?

“Een nerd. Dat was ik toen twaalf jaar was echt wel een beetje. Voordat ik naar school ging, las ik twee kranten en ’s avonds keek ik naar het nieuws. Ik was er dus echt behoorlijk vroeg bij. Ik wilde altijd al de wereld een beetje beter maken. Toen ik ouder werd, realiseerde ik me dat er ook echt manieren waren om dat te doen. Tijdens mijn studie ben ik bij een paar politieke jongerenorganisaties langsgegaan. Bij de Jonge Democraten (JD) voelde ik me het meest thuis. Sommige mensen vinden het fijn om een paar avonden te praten over hoe je het Israëlisch-Palestijns conflict oplost. Bij de JD werd ik omringd door mensen die met concrete zaken bezig waren: ze brachten veranderingen dicht bij huis teweeg. Raakten hun omgeving zo direct. Dat sprak me aan. Al vrij snel maakte ik de overstap naar de gemeenteraad. Ik ben ervan overtuigd dat je politieke skills vooral leert vanuit een rol bij een jongerenorganisatie of de lokale politiek. Het is zo belangrijk om gewoon aan de slag te gaan. Dan komt de rest vanzelf.”

Wat neem je van je studie mee in je politieke bezigheden?

“Toch wel echt die helikopterview. Binnen de bestuurskunde is veel aandacht voor het maken van beleid. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om de uitvoering: de mensen achter de desks en de burgers aan het loket. Als politicus word je soms opgejaagd, door (sociale) media. Dan wordt er bijvoorbeeld gevraagd naar even een paar ‘snelle quotes’. Als bestuurskundige verdiep ik me liever wat meer; ik kijk net even wat verder. Door die inhoudelijke benadering heb ik de rol van fractievoorzitter snel kunnen overnemen van Alexander Pechtold.”

Hoe heb je impact op je omgeving?

“Als minister Klimaat en Energie ben je ook een vraagbaak voor familie en vrienden die vragen hebben over verduurzaming. Dat vind ik ook niet erg, ik beantwoord ze met liefde. Ik ben natuurlijk als klimaatminister blij te zien dat steeds meer mensen met verduurzaming bezig zijn. Daarnaast ben ik in mijn rol als minister natuurlijk dagelijks bezig om Nederland op koers te zetten richting een klimaatneutrale samenleving in uiterlijk 2050.”

Heb je tips voor alumni met politieke ambities?

“Word actief. Loop gewoon een keer ergens binnen. Je hoeft het niet eens perse alleen maar te doen omdat je graag in de Tweede Kamer wil belanden. Het is boeiend om je te bevinden in de politieke arena, om mee te denken en je interesses te voeden. Dus niet alleen denken vanuit de collegebankjes, maar ook de stap naar de praktijk maken. Volg gastcolleges en blijf je ontwikkelen.”

In de komende vijf jaar zou de Faculteit der Managementwetenschappen zich moeten richten op …

“… het opleiden van een nieuwe generatie moderne, hands-on managers, politici, bestuurders, et cetera, die integraal naar complexe problemen kunnen kijken en over de vaardigheden beschikken om de grote transities in dit land in goede banen te leiden.”

Tekst: Kelly Janssen

Foto: Duncan de Fey