Onderzoeksnieuws
-
De rol van taal bij uitvoeringsmisstanden overheid
Bij uitvoeringsmisstanden bij de overheid speelt het gebruik van taal een grotere rol dan we vaak denken, volgens onderzoeker Harrie van Rooij, die op 8 februari zijn proefschrift verdedigt aan de Radboud Universiteit.
-
ERC Consolidator Grant voor onderzoek naar ‘politiek van de periferie’ in Latijns-Amerika en middeleeuwse sociale normen
Twee onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvangen een Consolidator Grant van de Europese Onderzoeksraad: Martijn Koster, onderzoeker culturele antropologie en ontwikkelingsstudies en Sven Meeder, universitair docent middeleeuwse geschiedenis
-
Een jaar na de inval in Oekraïne: geschiedenis als wapen
Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Historici Harm Kaal en Jelle van Lottum komen met een editie van het Journal of Applied History, geheel gewijd aan de oorlog en hoe geschiedenis daarin als wapen wordt gebruikt.
-
'Zet ChatGPT in om innovatie binnen organisaties te stimuleren'
ChatGPT en andere transformator-gebaseerde taalmodellen kunnen organisaties helpen bij het creëren van nieuwe innovatieve oplossingen, zo stellen onderzoekers van de Radboud Universiteit in een artikel dat vandaag wordt gepubliceerd.
-
AI-programma ROBUST krijgt NWO-impuls van 25 miljoen euro
ROBUST is een initiatief vanuit het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), van de UvA en 51 partners, waaronder de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Het programma ontvangt een bijdrage van 25 miljoen euro vanuit NWO.
-
Taalnormen: complexer als/dan je denkt
Taaladviseurs spreken elkaar vaak tegen, stelt taalwetenschapper Marten van der Meulen vast in zijn proefschrift over taaladviezen in de twintigste eeuw, dat hij op 16 januari 2023 verdedigt aan de Radboud Universiteit.
-
Educatieve escape room ‘Universiteit in verzet’ gaat weer open
De educatieve escape room ‘Universiteit in Verzet’ die de Radboud Universiteit in 2018 presenteerde, gaat opnieuw open op zaterdag 17 december op het Nyma-terrein bij ROX Escape Experience.
-
Astronomen ontvangen ERC Synergy Grant om kleurenfilms van zwarte gaten te maken en een nieuwe telescoop in Afrika te bouwen
De ERC heeft een Synergy Grant van 14 miljoen euro toegekend aan een team astronomen om kleurenfilms van zwarte gaten te maken. Zij zullen in Namibië de allereerste Afrikaanse millimetergolf-radiotelescoop bouwen om hun doel te verwezenlijken.
-
NWO Perspectief-beurs voor onderzoek inzet AI bij kankerbehandeling
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent 4,5 miljoen euro toe aan PersON, een onderzoeksprogramma van oa de Radboud Universiteit dat beoogt met kunstmatige intelligentie betere kankerbehandelingen te helpen kiezen.
-
Druppels in de cel bepalen ophoping eiwitten bij ouderdomsziekten
Kleine druppeltjes in onze cellen kunnen de ophoping van eiwitten bij ziekten zoals Alzheimer en Parkinson’s versnellen, maar ook vertragen. Chemici van de Radboud Universiteit en Universiteit Twente publiceren hun nieuwe vondst op 2 december.
-
Het ene verpleeghuis is het andere niet: de rol van de organisatievorm bij COVID-19 besmettingen en overlijdens
Vlaamse verpleeghuizen die werken met kleinere leefgroepen die vaste zorgteams hebben, hebben opmerkelijk minder COVID-19-besmettingen of -sterfgevallen gehad. Dat geldt niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers.
-
Contact met lotgenoten bij depressie is effectief
Mensen met een depressie hebben baat bij contact met lotgenoten. Zulke contacten kunnen zelfs bijdragen aan herstel van depressie. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Dorien Smit, die op 1 december haar proefschrift verdedigt aan de Radboud Universiteit.
-
ERC Starting Grants voor onderzoek naar onder meer pesten, AI en hersenmechanismen
Zes onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvangen een Starting Grant van de Europese onderzoeksraad (ERC). Deze subsidie van 1,5 miljoen stelt hen in staat om hun eigen onderzoeksgroepen op te zetten.
-
Vrijwilligershulp aan mensen met financiële problemen effectief, maar ‘soms is problematiek te complex’
Jansje van Middendorp onderzocht de effectiviteit van vrijwilligersondersteuning bij financiële problemen. ‘Vrijwilligers helpen zeker, maar soms kunnen problemen juist toenemen en raken vrijwilligers gedemotiveerd.’
-
Radboud Radio Lab en ATG Engineering werken samen voor ESA maanmissie
Het Radboud Radio Lab van de Radboud Universiteit en technologiebedrijf ATG Europe gaan intensiever samenwerken om een radiotelescoop te bouwen aan de achterkant van de maan.
-
Archeologie, neurowetenschappen en robotica slaan de handen ineen voor robotonderzoek
Het METATOOL-project ontving vier miljoen euro van de Europese Innovatieraad (EIC) en de Pathfinder Challenge 'Awareness Inside' om onderzoek te doen naar hoe robots nieuwe werktuigen kunnen ontwikkelen op dezelfde manier als onze verre voorouders.
-
Nieuwe kijk op het brein: Verbindingen veel belangrijker dan hersengebieden
Het zijn niet de individuele hersengebieden, maar de verbindingen ertussen die ertoe doen: neurowetenschappers zijn met een nieuw model gekomen dat beschrijft hoe ons brein werkt.
-
‘Herinnering aan Holland gaat eigenlijk meer over Gelderland’
Op 10 november verschijnt Het Verhaal van Gelderland onder redactie van Dolly Verhoeven. In vier boeken beschrijven de auteurs de geschiedenis van Gelderland. ‘Weinig Gelderlanders voelen zich echt Gelders, terwijl er genoeg is dat ons bindt.’
-
Positief taalgebruik arts vermindert angst bij patiënten met onverklaarde klachten
Huisartsen zien regelmatig patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) waarvoor geen duidelijke verklaring te vinden is. Met taalgebruik en woordkeuze hebben artsen invloed op hoe angstig patiënten zijn na een consult, zag Inge Stortenbeker
-
Minder bewegen na kantoorwerk: bewijs (nog) niet gevonden
Na drukke werkdagen zijn mensen minder geneigd aan lichaamsbeweging te doen. Hoe dat kan onderzocht Sven van As in zijn proefschrift. ‘Bij stress of vermoeidheid kiezen we sneller de makkelijke optie.’