Musa Mhlanga

1,5 miljoen dollar voor onderzoeksproject over het immuunsysteem van transgender personen

Celbioloog Musa Mhlanga heeft een beurs ontvangen van de Paul G. Allen Family Foundation voor zijn onderzoeksproject ‘Understanding the effects of Gender Affirming Hormone Therapy (GAHT) on immune function using a systems immunology approach’. Hij ontvangt de beurs van 1,5 miljoen dollar samen met onderzoekers Boris Novakovic (Murdoch Children’s Research Institute), Ada Cheung (Universiteit van Melbourne) en Rachel Davey (Universiteit van Melbourne).

Er zijn bekende verschillen in hoe het immuunsysteem van mannen en vrouwen functioneert. Zo zien we bij vrouwen bijvoorbeeld lagere sterftecijfers en lagere percentages hart- en vaatziekten bij COVID-19 dan bij mannen, maar komen er bij vrouwen weer meer auto-immuunziekten voor. Het is bekend dat geslachtshormonen invloed kunnen hebben op de werking van het immuunsysteem, maar hoe dit precies werkt bij infecties en inflammatoire ziekten is niet duidelijk.

In dit project zullen Musa Mhlanga en zijn collega's onderzoeken hoe geslachtshormonen (estradiol en testosteron) het immuunsysteem veranderen van transgender personen die genderbevestigende hormoontherapie ondergaan. Deze longitudinale benadering geeft onderzoekers de mogelijkheid om de werking van geslachtshormonen niet alleen op populatieniveau, maar ook op individueel niveau te bestuderen. Inzichten uit dit onderzoek kunnen worden gebruikt om de gezondheidsresultaten voor transgender personen te verbeteren en een beter begrip te geven van de werking van geslachtshormonen op het immuunsysteem in het algemeen.

Over de financiering van de Paul G. Allen Family Foundation

In totaal kent de Paul G. Allen Family Foundation, onderdeel van het Allen Institute, $1,5 miljoen toe aan zeven onderzoeksprojecten onder leiding van 18 onderzoekers. De financiering is toegekend om baanbrekende, innovatieve onderzoeksprojecten te ondersteunen die veelbelovend zijn om de gebieden van biologie en geneeskunde vooruit te helpen. De zeven toegekende projecten werden geselecteerd uit open oproepen voor voorstellen op twee gebieden: extracellulaire vesicles en geslachtshormonen.