17 Radboud-onderzoekers behoren tot de 1 procent meest geciteerde wetenschappers

Op de lijst met de 1 procent meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar staan 17 wetenschappers die verbonden zijn aan de Radboud Universiteit of het Radboudumc. De lijst werd vandaag bekendgemaakt door Clarivate Analytics, een Amerikaans bedrijf dat diensten aanbiedt (zoals Web of Science) voor wetenschappelijk onderzoek.

Op de jaarlijkse lijst staan onderzoekers die aantoonbaar een aanzienlijke invloed hebben in hun wetenschappelijke veld of velden doordat ze meerdere papers hebben gepubliceerd die het meest zijn geciteerd gedurende de afgelopen tien jaar.

Tien van de 17 onderzoekers zijn in de lijst van Highly Cited Researchers 2020 ingedeeld in de categorie ‘Cross-Field’: zij worden in verschillende vakgebieden geciteerd. Clarivate Analytics wil zo de ‘kunstmatige muren tussen disciplines’ doorbreken.

Bijzonder is dat Mihai Netea, hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde, in twee categorieën tot de meest geciteerde wetenschappers behoort.

De 17 meest geciteerde Radboud-wetenschappers zijn:

Naam Categorie
Christian Beckmann Neuroscience and Behavior
Jan Buitelaar Cross-Field
Charles Dinarello* Immunology
Pascal Fries* Neuroscience and Behavior
Ole Jensen Cross-Field
Mike Jetten Cross-Field
Leo Joosten Immunology
Mikhail Katsnelson Physics
Bart Jan Kullberg Cross-Field
Jos van der Meer Cross-Field
Jacques Meis* Cross-Field
Johan Mouton Cross-Field
Mihai Netea Immunology, Microbiology
Robert Oostenveld Neuroscience and Behavior
Henk Stunnenberg Cross-Field
Frank van de Veerdonk Cross-Field
Gerrit Vriend Cross-Field

(*) Charles Dinarello is allereerst verbonden aan de University of Colorado Denver, het Radboudumc is zijn tweede affiliatie. Pascal Fries is allereerst verbonden aan het Ernst Strüngmann Institute (ESI) for Neuroscience in cooperation with Max Planck Society; de Radboud Universiteit is zijn tweede affiliatie. Jacques Meis is allereerst verbonden aan het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen; het Radboudumc is zijn tweede affiliatie.

Van de wetenschappers die veel worden geciteerd in onderzoeken van collega's, komt bijna de helft (41,5 procent) uit de Verenigde Staten. Nederland staat op plek zeven, met 181 wetenschappers.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.