Radboud Repository logo

Aantal FNWI publicaties Radboud Repository groeit nog steeds

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica is een van de koplopers als het gaat om open access publiceren via de Radboud Repository.

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) is een van de koplopers als het gaat om open access publiceren via de Radboud Repository. Eind 2023 waren de gegevens van 33.886 FNWI-publicaties hierin te vinden. Aan 20.863 daarvan was ook de volledige tekst gekoppeld die wereldwijd in open access door iedereen te raadplegen is. Dat is ruim 61,6%. Een heel mooi resultaat.

Eind 2020 was het percentage van het totaal aantal FNWI-publicaties dat in open access beschikbaar was nog 55,5%. Het aantal open access publicaties in de Radboud Repository vertoont dus zowel in absoluut, als percentueel opzicht een stijgende lijn.

Per 1 januari 2024 is de Radboud Universiteit begonnen met de opt-out werkwijze op basis van de Nederlandse auteurswet. De uitgeversversie van korte werken van wetenschap wordt – zes maanden na de eerste online publicatie – open access gepubliceerd in de Radboud Repository, mits de auteur hiermee akkoord gaat. Dit gaat het aantal nog sneller verhogen.

Door in open access te publiceren neemt de zichtbaarheid van je onderzoek toe en is de kans dat je publicatie geciteerd wordt groter. Vooral auteursversies mogen vaak snel wereldwijd openbaar gezet worden. Als je de teksten aan ons aanlevert, zoekt de bibliotheek uit wat de mogelijkheden zijn.

Lees meer informatie over de mogelijkheden van de Nederlandse auteurswet en de werkwijze die wij hanteren.

Contactinformatie

Wil je meer informatie of heb je vragen? Kom langs in de Library of Science of mail ons via infobfac [at] ubn.ru.nl. We helpen je graag verder.

Organisatieonderdeel
Library of Science