Ammodo Science Award voor Floris de Lange

Floris de Lange, hoogleraar Waarneming en cognitie aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit, ontvangt de Ammodo Science Award 2021. De Lange onderzoekt hoe menselijke waarneming ontstaat uit neurobiologische processen in de hersenen.

Floris de Lange is een van de acht laureaten van de tweejaarlijkse prijs. De wetenschappers ontvangen ieder een geldbedrag van 300.000 euro, dat ze kunnen gebruiken om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel onderzoek.

Door heel precies hersenactiviteit te meten stelt De Lange vast hoe informatie door het brein ‘stroomt’. Hij toonde onder meer aan dat ons brein werkt als een voorspellingsmachine. Door de toekomst actief te voorspellen kan rekenkracht worden bewaard voor het verwerken van informatie die afwijkt van de verwachting. Zo werkt het brein energiezuiniger. Ook ontdekte hij dat voorkennis zich in een andere laag van het brein bevindt dan informatie vanuit de zintuigen.

Sinds kort bestudeert De Lange waarom nieuwsgierigheid en verrassing belangrijk zijn voor het brein. Hij heeft diverse prijzen en een groot aantal subsidies voor zijn onderzoek ontvangen, waaronder een ERC Starting Grant, ERC Consolidator Grant, een Veni- en Vidi subsidie van NWO en de Heineken Young Scientist Award (2012) voor Cognitiewetenschap.

Ammodo Science Awards

Elke twee jaar worden acht Ammodo Science Awards for fundamental research uitgereikt op vier wetenschapsterreinen: Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences. De prijs is bestemd voor excellente, internationaal erkende mid-career wetenschappers die werkzaam zijn in Nederland en niet langer dan vijftien jaar geleden zijn gepromoveerd. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) draagt zorg voor het nominatie- en selectieproces. Meer informatie is te vinden op de site van de Ammodo Science Awards.

Meer informatie:

Of neem contact op met:

• Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nlclass="externLink", 024 361 6000

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.