Ammodo Science Award voor Tamar Sharon en iHub

De Ammodo Science Award for Groundbreaking Research in het domein Humanities gaat dit jaar onder andere naar Tamar Sharon, hoogleraar Filosofie, digitalisering en samenleving aan de Radboud Universiteiten en haar collega’s van iHub . De prijs is voor hun onderzoek naar de impact van digitalisering op publieke waarden.

Sharon en de Interdisciplinary Hub for Digitizaliation and Society (iHub) zijn één van de twee laureaten van de tweejaarlijkse prijs. Ze ontvangen een geldbedrag van 1,2 miljoen euro, dat gebruikt kan worden om het onderzoek van iHub verder uit te bouwen. Binnen de iHub werken wetenschappers uit verschillende disciplines samen om de problemen en kansen van digitalisering voor de maatschappij in kaart te brengen. iHub werd in 2019 opgericht door Sharon en Bart Jacobs, en omvat sindsdien ook juristen, sociologen, filosofen, software-ontwikkelaars en vele anderen.

Ammodo Science Award voor Tamar Sharon en iHub

Nieuw onderzoek iHub

Het onderzoek van iHub focust zich op vier hoofdlijnen: privacy & security, solidariteit & gerechtigheid, vrijheid & democratie en expertise & betekenisvol werk. Met het geldbedrag van de Ammodo Science Award kunnen de bestaande onderzoekslijnen verder uitgebouwd worden, geeft Sharon aan. ‘Zo willen we onder andere onderzoek doen naar digitale surveillance in deze post-pandemie maatschappij. Veel overheden hebben een coronatoegangsbewijs ingevoerd in de afgelopen jaren: normaliseert de pandemie de inzet van zulke technologie, en wat zijn daar de juridische en ethische gevolgen van?’

Andere projecten zijn onder andere gericht op discriminatie door algoritmes, en hoe deze inclusiever gemaakt kunnen worden zodat situaties als de toeslagenaffaire in de toekomst voorkomen kunnen worden. Op het gebied van democratie en vrijheid wordt er gekeken naar wat de impact is van technologiebedrijven die zich bezighouden met sectoren als de gezondheidszorg en het onderwijs. Ook start er een project dat kijkt naar hoe de samenwerking tussen mens en AI in de praktijk ervaren wordt door werknemers. Hoe beleven mensen deze samenwerking, wat is het effect op de werkroutine en welke aanpassingen zijn er vereist? De nieuwe onderzoeksprojecten zullen de komende maanden verder uitgewerkt worden.

‘We zijn enorm blij dat iHub de Ammodo Science Award heeft gewonnen,’ zegt Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit. ‘Digitalisering is overal en het grootst denkbare risico is dat het onze samenleving minder menselijk, minder rechtvaardig en cultureel armer maakt. Het innovatieve en diverse team geesteswetenschappers van iHub heeft de unieke capaciteiten in huis om te duiden welke impact digitalisering heeft op onze cultuur en ethiek, oftewel: de dingen die ons mens maken.’

Meer weten? Neem contact op met

  • Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl), 024 361 6000