Richtinghoren
Mensen die normaal horen, kunnen zelfs met hun ogen dicht nauwkeurig inschatten waar een geluid vandaan komt. Geluid van rechts komt eerst in het rechteroor binnen, dan pas in het linkeroor. Het verschil in tijd wordt geregistreerd door onze hersenen, en daardoor weten we waar het geluid vandaan komt. Voor mensen met een gehoorapparaat/implantaat is dit heel lastig, omdat de huidige systemen niet kunnen richtinghoren. Hierdoor is het moeilijk voor mensen met een gehoorapparaat om een gesprek in een drukke omgeving te volgen: ze kunnen niet goed horen waar elk geluid vandaan komt.
Bijen
Neurowetenschapper Martijn Agterberg luisterde op een teamdag naar een presentatie van imker Marius Woensdrecht, toen hij zich realiseerde dat bijen waarschijnlijk kunnen richtinghoren. Agterberg: “Marius vertelde dat bijen kunnen horen. Ik vroeg toen waar de oren zaten. Die bleken op antennes te zitten die ze kunnen bewegen. Toen dacht ik: ‘Dat is niet voor niets, dat is mogelijk een mechanisme om te kunnen richtinghoren’.”
Bij bijen is de afstand tussen de oren zo klein dat er geen bruikbaar tijdverschil is om af te leiden waar geluid vandaan komt. En bijen hebben niet, zoals bij mensen, een mooi gevormde oorschelp die helpt bij het analyseren of het geluid van boven of onder komt. Een bij lokaliseert geluid dus op een andere manier dan een mens. Agterberg vermoedde dat een bij mogelijk zijn oren beweegt om te kunnen bepalen waar geluid vandaan komt. Met een NWO Open Mind subsidie kreeg Agterberg in 2020 de kans dit te onderzoeken.
‘Prompt vond ik een artikel van onderzoekers van Harvard uit 2019. Dat artikel gaat over de Drosophila, een fruitvliegje. Door zijn oren te bewegen, genereert de Drosophila zelf een Doppler-effect. Daar kunnen ze op scannen en dan weten ze waar het geluid vandaan komt. Briljant, en tegelijkertijd heel simpel.’
Hoorimplantaat: 5 tot 10 keer beter
Het idee voor een vertaalslag naar een beter gehoorimplantaat was snel gemaakt: als de richtinggevoeligheid van implantaten verbeterd kan worden, kan de kwaliteit van horen van slechthorende mensen verbeterd worden.
Agterberg: ‘Door een richtinggevoelige sensor toe te passen in microfoons voor implantaten kun je in potentie met één implantaat veel beter bepalen waar een geluid vandaan komt, en daardoor ook veel efficiënter het geluid verwerken in de geluidsprocessor. Hierdoor kan men beter gesprekken volgen in situaties met veel achtergrondlawaai. Door een verbeterde geluidsprocessor kun je dan met één hoorimplantaat beter spraak verstaan in complexe luistersituaties dan wanneer je met twee implantaten luistert.’