Iconen die blind typen reconstrueren
Iconen die blind typen reconstrueren

Blind typen geeft betere resultaten op school

'Het is merkwaardig', stelt onderwijswetenschapper Henny van der Meijden, 'dat je op de basisschool wél leert schrijven, maar niet leert typen.' En dat terwijl je op school tegenwoordig vaker het toetsenbord gebruikt dan de pen of het potlood, ook voor toetsen. Zij pleit voor het implementeren van blind typen op school.

Uit onderzoek blijkt dat basisschoolkinderen die blind met tien vingers kunnen typen betere scores halen op taal- en rekenopdrachten. Op de basisschool leer je wél leesbaar te schrijven, maar het aanleren van typ- en andere toetsenbordvaardigheden ontbreekt in het curriculum, terwijl je op school veel vaker het toetsenbord gebruikt dan de pen of potlood. Denk bijvoorbeeld aan het raadplegen van websites, het maken van een werkstuk of PowerPointpresentatie.

Ruimte voor kansenongelijkheid

Onderzoek laat zien dat leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs slechts 7% van hun digitale vaardigheden op school verkregen hebben. De ontwikkeling van de digitale vaardigheden hangt af van de thuissituatie. Daar ontstaat ruimte voor kansenongelijkheid, de thuissituatie is immers niet voor ieder kind gelijk. Niet alle ouders kunnen bijvoorbeeld geld uitgeven om hun kinderen een typcursus te laten volgen buiten school.

Aan de slag in het basisonderwijs

Henny van der Meijden bundelde haar eigen en ander internationaal onderzoek in het boek “Typ jij blind? Aan de slag in het basisonderwijs”. Het is geschreven voor leerkrachten en schoolleiders in het (speciaal)basisonderwijs, die handvatten aangereikt krijgen om met een doorgaande leerlijn voor het ontwikkelen van toetsenbordvaardigheden, waaronder typen, aan de slag te gaan. Zij pleit voor het implementeren van typen op school, zodat de hieronder beschreven gebeurtenis verleden tijd is/wordt.

‘Toen ik een specialist raadpleegde in het ziekenhuis viel mij op dat hij aan het typen was tijdens het consult en mij tóch aan kon kijken. Toen ik daar een opmerking over maakte zei hij: ‘Ja, een typcursus hè, dat is de beste investering die mijn ouders ooit in mij gedaan hebben’.

Contactinformatie

Henny.vandermeijden [at] ru.nl (Henny[dot]vandermeijden[at]ru[dot]nl) 

Thema
Onderwijs