Jorgo Goossens
Jorgo Goossens

Computerspel trekt niet meer deelnemers voor risico-onderzoek

Vragenlijsten invullen, niemand staat er écht om te springen. Daarom gaan pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen het binnenkort nog lastiger krijgen, want zij zijn met de komst van de nieuwe pensioenwet verplicht om eens in de vijf jaar een risico-onderzoek uit te voeren. Naast de risicocapaciteit, moeten zij ook de risicovoorkeuren van verschillende leeftijdscohorten boven tafel krijgen. Dit betekent dat je al snel duizenden deelnemers nodig hebt die meedoen aan zo’n onderzoek. Hoe zorg je voor die hoge respons?

Computerspel of traditionele vragenlijst?

Het peilen van de risicohouding van deelnemers is belangrijk, omdat het een van de elementen is die een beleggingsbeleid bepalen. Daarom onderzochten dr. Jorgo Goossens, universitair docent Financiële Economie, en Bart Kuijpers, lid van de onderzoeksafdeling van APG, in een onderzoek van Netspar of de presentatievorm een uitkomst kan bieden. Het resultaat? Een computerspel trekt niet meer deelnemers over de streep dan een traditionele vragenlijst. Oftewel, de presentatievorm heeft vrijwel geen invloed op de respons.

Combinatie met duurzaamheidsvoorkeuren

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de verschillende onderzoeksmethodes die worden gebruikt. De uitkomsten lopen zo uiteen, dat het volgens Goossens en Kuijpers interessant is om ze naast elkaar te gebruiken. Goossens: “Voor de toekomst verwachten we dat pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen gaan kijken of ze risico-onderzoek kunnen combineren met onderzoek naar duurzaamheidsvoorkeuren of bijvoorbeeld AOW.” 

Podcast over risicopreventieonderzoeken

Onlangs is er een podcast gepubliceerd waarin Goossens en Kuijpers, naar aanleiding van hun onderzoek, meer vertellen over risicopreferentieonderzoeken in de pensioensector.

Beluister deze hier

Interesse in het onderzoek? Lees hier meer over hun bevindingen.