Crowdfunding voor muurschildering Vrede van Nijmegen van start

Het centrum van Nijmegen verraadt weinig van wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Erika Manders en Dennis Jussen, historici van de Radboud Universiteit, willen de Nijmeegse geschiedenis weer tot leven wekken door het project Waalpaintings: vijftien grote muurschilderingen in het centrum van de stad over historische gebeurtenissen, gemaakt door verschillende kunstenaars met affiniteit met Nijmegen. Ze zijn een crowdfunding gestart om een nieuwe schildering van de Vrede van  Nijmegen te realiseren.

De muurschilderingen gaan de stad opfleuren en zullen de stadsgeschiedenis weer zichtbaar maken, zowel voor bewoners als voor toeristen. ‘Het moet een soort fysiek plaatjesboek van de Nijmeegse geschiedenis worden’, vertellen Dennis en Erika: ‘Dat je, als je naar de muurschilderingen kijkt, als het ware mee terug wordt genomen naar de gebeurtenissen van toen. Dat is wat wij willen. En daar zoeken we steun voor.’

Crowdfunding voor muurschildering Vrede van Nijmegen van start

Een eerste muurschildering van de Byzantijnse prinses Theophanu is al ontworpen en gerealiseerd door Studio Hartebeest op de zijkant van het pand van Holland Casino nabij de Veerpoorttrappen. In de komende jaren moeten er in totaal vijftien muurschilderingen gerealiseerd worden over de geschiedenis van de stad, op een locatie die bij het onderwerp past. Alle schilderingen worden gemaakt door kunstenaars met affiniteit met Nijmegen.

Vrede van Nijmegen

De volgende muurschildering die Erika en Dennis willen realiseren, gaat over de Vrede van Nijmegen. In 1678-1679 was Nijmegen even het politieke centrum van Europa toen in deze stad een serievredesverdragen tussen belangrijke West-Europese staten en bisdommen werd gesloten. Hierdoor kwam er een einde aan vele oorlogen die Europa toen teisterden. Nergens in het centrum vind je iets terug over de centrale internationale positie van Nijmegen in de jaren ‘70 van de 17e eeuw en de verhalen die hiermee samenhangen. De muurschildering moet hier verandering in brengen.

Crowdfunding voor muurschildering Vrede van Nijmegen van start

De schildering zal in het Kerkegasje aan de Burchtstraat worden gemaakt, precies in het hart van waar de activiteiten rond de Vrede van Nijmegen ooit plaatsvonden. Er zijn ook al kunstenaars in beeld: Rosalie de Graaf, werkend onder de naam RoosArt, en Vincent William, alias Combolution. Beiden hebben in Nijmegen gewoond en gestudeerd. 

Voor de muurschildering over de Vrede van Nijmegen van zo’n 100 m2 is  € 12.000 nodig.  Mensen kunnen doneren via de crowdfundingsite van het Radboud Fonds van de Radboud Universiteit. Alle bedragen zijn welkom!

Meer informatie? Neem contact op met

  • Erika Manders, e.manders [at] let.ru.nlclass="externLink"
  • Dennis Jussen, d.jussen [at] let.ru.nl
  • Lisette Pals, Radboud Fonds, l.pals [at] ru.nlclass="externLink"
  • Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, 024 3616000, media [at] ru.nl
  • Kijk voor meer informatie op de site van het project: waalpaintings.nl

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.