Dijken verstevigen we nu met name door ze hoger of breder te maken met extra grond. Maar dat kan ook efficiënter, vinden de onderzoekers. Als we meer bloemen en kruiden laten groeien op onze dijken, brengt dat veel voordelen met zich mee. Dijken worden niet alleen steviger door de diepere beworteling, insecten profiteren ook nog eens van een grotere plantendiversiteit.
Groene grasmatten met relatief weinig kruiden domineren op dit moment de Nederlandse dijken. De wortels van grassen gaan doorgaans niet zo diep de grond in, waardoor de grond minder goed gebonden is, terwijl kruiden vaak dieper wortelen. Bovendien zijn deze grasmatten slecht bestand tegen de steeds langere periodes van droogte, wat op zijn beurt ook weer zorgt voor minder stevige dijken. Dat vraagt om nieuwe, andersoortige beplanting voor onze toekomstige dijken.
Overstroming naspelen
‘Het afgelopen jaar hebben we in ons onderzoeksproject “Future Dikes” vooral gekeken naar de huidige stand van zaken’, vertelt Nils van Rooijen, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit. ‘Waar komen deze meeste soortenrijke begroeiingen op dijken voor, hoe is de bodem daar opgebouwd en hoe sterk zijn deze dijken?’
De komende weken onderzoeken Van Rooijen en collega’s hoe goed verschillende typen bloemrijke dijken in de omgeving van Nijmegen bestand zijn tegen overstroming. Enorme hoeveelheden water worden over de kruin van de dijk heen gestort, totdat er een gat in de toplaag ontstaat. ‘Aan de hand van verschillen in vegetatie, bodemsamenstelling en doorworteling willen we uitvinden hoe erosiebestendig onze biodiverse dijken zijn’, aldus Van Rooijen.