Bert Jansen (docent Burgerlijk Recht) deed in De Stentor een voorspelling over het aantal faillissementen in Oost-Nederland in 2023. Volgens Jansen is dit aantal in december flink gestegen en zal dit aantal komend jaar blijven stijgen. Deze trend is te verklaren door de stop van de coronasteunmaatregelen. Veel bedrijven zouden zonder deze steunmaatregelen al eerder failliet zijn gegaan. Gelukkig is dit goed voor een gezonde economie: “Zelfs als het aantal faillissementen zou verdubbelen, is dat nog niet alarmerend.”
Frederik Zuiderveen Borgesius (hoogleraar ICT en Privaatrecht) gaf voor NOS reactie op de boetes die Meta kreeg vanwege privacyschendingen bij Facebook en Instagram. “Het is te vergelijken met als je een pizza thuis bestelt: de pizzeria hoeft geen toestemming te vragen voor het gebruik van je adresgegevens om het eten af te leveren”, zegt Zuiderveen Borgesius. “Meta redeneerde volgens diezelfde lijn: we hoeven geen toestemming te vragen, want gepersonaliseerde advertenties zijn strikt noodzakelijk voor onze dienst.”
Rian Bobbink (universitair docent Rechtsgeschiedenis) beantwoordde voor Omroep Gelderland vragen over het vinden van een miljoenenschat naar aanleiding van de verhalen over de schat in Ommeren. Bobbink legt uit dat je bij het vinden van de schat eerst aangifte moet doen bij de gemeente of de politie. Daar wordt gekeken of de eigenaar nog kan worden opgespoord. Als dat niet kan, is er sprake van een schat. Als dat wel kan heeft de vinder recht op vindersloon. Over de omvang hiervan vertelt Bobbink: “De wetgever heeft gezegd bij het opstellen van deze wet dat je moet kijken naar de hoeveelheid moeite die de vinder erin heeft gestoken en de kosten waarmee dat gepaard ging.”