ERC Synergy Grant voor onderzoek naar fonologie
Paula Fikkert ontvangt een ERC Synergy Grant voor onderzoek naar de relatie tussen klank, schrift en taalkennis. De Synergy Grants zijn de grootste subsidies van de European Research Council (ERC).
Veldkrekel lijdt flink onder stikstof
Met de veldkrekel – het insect van het jaar 2024 – gaat het de laatste jaren bergafwaarts. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat dit met name door een teveel aan stikstof komt. Maatregelen om stikstof te verwijderen, werken averechts.
Zeep kan duurzamer: nu ook uit suikerbietpulp
Het is scheikundige Laura Jansen van de Radboud Universiteit gelukt om uit suikerbietpulp (een restproduct van suikerbiet) goed functionerende zeep te maken. Daarmee kan er een duurzaam alternatief voor gebruikelijke zepen worden gemaakt.
Kun je medelijden hebben met een robot?
Een smekend geluidje uit blikkerige speakers, treurige virtuele ogen, trillende robotarmen: er is weinig voor nodig om medelijden te hebben met robot. Dat blijkt uit onderzoek van Marieke Wieringa, die 5 november promoveert.
Vidi-beurzen voor onderzoek naar polarisatie, privacy, Parkinson en meer
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dertien Nijmeegse onderzoekers een Vidi-financiering van maximaal 850.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen onderzoekslijn ontwikkelen.
Financiële prikkel kan gezondheid bevorderen: waarom lukt dat dan nog vaak niet?
Meer bewegen, stoppen met roken, afvallen: mooie voornemens, lastig vol te houden. Maar wordt het makkelijker als er een financiële prikkel tegenover staat? Volgens onderzoek kan het een effectief instrument zijn.
Nijmeegse studenten waarschuwen ruimtemissie voor lawaaiige witte dwergen
De achtergrondruis van zwaartekrachtsgolven van om elkaar cirkelende witte dwergsterren zal sterker zijn dan de ruis van dubbele zwarte gaten. Dat voorspellen twee Nijmeegse masterstudenten in twee vakpublicaties in aanloop naar de LISA-ruimtemissie.
Vijf KNAW Early Career Award-winnaars: onderzoek naar impact van geweld, verantwoorde digitalisering en meer
Liefst vijf wetenschappers van de Radboud Universiteit ontvangen een KNAW Early Career Award. Met deze prijs erkent de KNAW wetenschappelijk talent van jonge onderzoekers die vernieuwend en origineel onderzoekswerk verrichten.
Commissie: 'Overheid kan niet pretenderen een volwaardige rechtsstaat te zijn'
Een externe commissie heeft in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) een onafhankelijk rapport opgesteld over het rechtsstatelijke gehalte van het regeerprogramma kabinet Schoof. Jasper Krommendijk maakte deel uit van de commissie.
Maatregelen om biodiversiteit in veen te herstellen helpen niet: ‘Een beetje vernatten werkt niet, we moeten meer doen’
Verschillende experimentele maatregelen die bij Friese boeren werden genomen om onder andere de biodiversiteit in voormalig veengebied te herstellen, lijken niet te werken. Dat blijkt uit onderzoek van ecoloog Tom Heuts van de Radboud Universiteit.
Tientallen zware sterren gelanceerd uit jonge stercluster R136
Astronomen hebben met gegevens van de Gaia-ruimtetelescoop 55 hogesnelheidssterren ontdekt, afkomstig uit de jonge stercluster R136 in de Grote Magelhaense Wolk. Daarmee is het aantal bekende ‘wegrensterren’ in dit gebied vertienvoudigd.
Ecoloog Sarian Kosten krijgt Huibregtsenprijs 2024
Sarian Kosten, hoogleraar Aquatische ecologie, heeft de Huibregtsenprijs 2024 gekregen voor het onderzoeksproject ‘Aquatische systemen in een opwarmend klimaat’.
Trap er niet in: AI zo slim als mensen is verre van onvermijdelijk
Kan AI binnenkort het menselijk brein overtreffen? Als je het medewerkers van OpenAI en andere grote techbedrijven vraagt, is het onvermijdelijk. Een publicatie van onderzoekers van de Radboud Universiteit legt uit waarom die claims overdreven zijn.
NWO-subsidie voor onderzoek naar kaarten van de hersenen
Een toepassingsgericht onderzoek van de Radboud Universiteit naar biofysische modellering ontvangt een subsidie van NWO. Daarmee kunnen snellere, specifiekere kaarten van de hersenen gemaakt worden.
Magnetische halo in de Melkweg ontstaan door vorming van bubbels
Wetenschappers, waaronder Marijke Haverkorn van de Radboud Universiteit, hebben grote magnetische structuren ontdekt rond onze Melkweg, die waarschijnlijk worden veroorzaakt door galactische gasstromen uit stervormingsgebieden.
De natuur verdween uit de landbouw, maar niet uit de boeren
In ‘Hoe de natuur uit de landbouw verdween’ laat Radboud-historicus Marij Leenders zien hoe het boerenbedrijf sinds de negentiende eeuw drastisch veranderde. ‘Boeren hebben een intuïtieve band met de natuur, het is zaak om die terug te vinden.’
Black Lives Matter-demonstraties hadden effect: minder vooroordelen
De Black Lives Matter (BLM)-demonstraties van 2020 in de Verenigde Staten zorgden ervoor dat witte Amerikanen tijdelijk minder raciale vooroordelen hadden. Dat blijkt uit onderzoek van sociaal- en cultureel psycholoog Max Primbs.
Nieuwe vorm van verslavingszorg voor mensen met licht verstandelijke beperking slaat aan
Problematisch middelengebruik komt relatief veel voor bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Maar reguliere verslavingszorg slaat moeilijk aan . Lotte Gosens ontwikkelde tijdens haar promotietraject een behandeling die wél werkt.
Met de juiste planten kan veen weer herstellen en dat is goed nieuws voor de natuur
Wetlands, zoals venen en moerassen, zijn in Nederland grotendeels verdwenen. Door middel van vernatting en de groei van de juiste planten, kunnen wetlands weer hersteld worden. Dat blijkt uit onderzoek van Renske Vroom van de Radboud Universiteit.
ERC Starting Grants voor onderzoek naar sociale angst, liegende politici en meer
Vier onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvangen een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Ze krijgen een subsidie van maximaal 1,5 miljoen euro, waarmee ze een eigen onderzoeksgroep vormen en hun onderzoek kunnen uitbreiden.