Dr. Shari Boodts
Dr. Shari Boodts

Dr. Shari Boodts wint ERC Proof of Concept-beurs

Op 18 januari is bekendgemaakt dat dr. Shari Boodts, universitair docent middeleeuwse geschiedenis, een van de winnaars is van de European Research Council (ERC) Proof of Concept-beurzen. Met de beurs gaat ze het onderzoeksproject ManuscriptAI opzetten, waarmee ze een bijdrage wil leveren aan het toegankelijker maken van informatie over ons middeleeuws geschreven erfgoed: manuscripten.

In eerste instantie lijken het misschien tegenpolen; kunstmatige intelligentie en handgeschreven boeken. Binnen het onderzoek van dr. Shari Boodts is echter niets minder waar. Zij combineert de computer en het manuscript namelijk al langer. Het PASSIM-project, waarvoor Boodts en haar team vorig jaar nog de Radboud Team Science Award wonnen, bestudeert aan de hand van een digitaal netwerk van manuscripten de middeleeuwse receptie van Latijnse preken. 

ManuscriptAI

Haar nieuwe onderzoeksproject, ManuscriptAI, richt zich ook op manuscripten, maar dan vooral op de manier waarop die inzichtelijker kunnen worden gemaakt. De meeste manuscripten worden bewaard in erfgoedinstellingen en beschreven in catalogen. ‘Catalooggegevens zijn steeds vaker digitaal beschikbaar, maar op zo’n manier dat ze niet of moeilijk met elkaar te verbinden zijn’, legt Boodts uit. ‘Deze verbinding is echter noodzakelijk als we ons erfgoed op een veilige, duurzame en bruikbare manier willen bewaren en ontsluiten.’ ManuscriptAI wil daarom machine learning gebruiken om een tool te bouwen die de catalooggegevens van manuscripten automatisch kan omzetten naar Linked Open Data. Dat zijn gestructureerde data die eenvoudig bevraagd en geïntegreerd kunnen worden. 

De voordelen

De voordelen van deze automatische integratie van catalooggegevens zijn talrijk. Boodts: ‘Er ligt een enorme rijkdom aan data “gevangen” in verouderde en gesloten systemen. Als deze data beschikbaar worden, kunnen middeleeuwse manuscripten op nieuwe manieren ingezet worden in onderzoek, maar ook in de culturele sector.’ Daarnaast zorgt de integratie van catalooggegevens dat het erfgoed beter beschermd is. Omdat het duur kan zijn om collecties duurzaam digitaal toegankelijk te maken, hebben momenteel alleen grote erfgoedinstellingen de middelen om dat te doen, waardoor kleinere instanties achterblijven. ‘Al deze problemen kunnen we verhelpen – als de tool goed genoeg werkt, welteverstaan.’ Boodts zal in april 2024 met ManuscriptAI beginnen met een internationaal team van onderzoekers. Meer weten over het onderzoek? Kijk op de onderzoeksprojectpagina

ERC Proof of Concept-beurs

De Proof of Concept-beurzen zijn speciaal bedoeld voor onderzoekers die vanuit hun onderzoek een kans zien voor commerciële of maatschappelijke vernieuwingen. De beurzen zijn daarom alleen aan te vragen door onderzoekers die al een ERC-beurs toegekend hebben gekregen, zoals dr. Shari Boodts voor haar PASSIM-project. De Proof of Concept-beurs bedraagt €150.000. 

Contactinformatie

Gaat over persoon
dr. S. Boodts (Shari)
Thema
Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Kunstmatige intelligentie