Interieur Huygensgebouw
Interieur Huygensgebouw

ENW-subsidies voor drie Radboudonderzoekers

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft negentien aanvragen in de Open Competitie ENW-M toegewezen. Drie daarvan gaan naar onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. M-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.

Simulaties niet van, maar door moleculen

Dr. Tijs Karman (Radboud Universiteit, Institute for Molecules and Materials)

Wij leven in een informatiesamenleving die gretig gebruik maakt van simulaties. Denk aan de chemische of pharmaceutische industrie, waar nieuwe medicijnen op de computer worden ontdekt, de autoindustrie, voor het ontwerp en testen van prototypes, maar ook het optimaliseren van productie en logistiek in vrijwel elke tak van industrie. Echter zijn deze optimalisatieproblemen vaak complex en loopt de benodigde rekentijd al gauw uit de hand. Bepaalde optimalisatieproblemen kunnen efficiënter worden opgelost door quantum simulatie. In dit onderzoek wordt gekeken hoe de interacties tussen moleculen kunnen worden gecontroleerd zodanig dat we de moleculen kunnen gebruiken als quantum simulator.

Lees ook: NWO Open Competition Grant for research on controlling molecular interactions for quantum simulation.

Wat staat er op het menu? De voeding van een dodelijke bacterie veranderen om zijn zwakke plekken te begrijpen

Dr. Robert Jansen (Radboud Universiteit, Radboud Institute for Biological and Ecological Sciences)

Tuberculose (TBC) is voor veel mensen een ziekte van het verleden, maar wereldwijd eist het nog steeds meer levens dan HIV en malaria samen. De bacterie die TBC veroorzaakt heeft veel zwakke plekken, maar we weten niet hoe we ze kunnen benutten met geneesmiddelen. Onderzoekers gaan de TBC bacterie nu verschillende diëten voeren en het effect daarvan op zijn zwakke plekken meten. Hoe meer we snappen van de zwakke plekken, hoe beter we nieuwe geneesmiddelen kunnen ontwikkelen tegen TBC.

De wiskunde van composietmaterialen

Dr. Riccardo Cristoferi (Radboud Universiteit, Institute for Mathematics, Astrophysics, and Particle Physics)

Moderne materialen combineren verschillende media om de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Het effect van een dergelijke combinatie op de fysische eigenschappen van de materialen is echter niet gemakkelijk te voorspellen. Wiskundige modellen helpen om de ingewikkelde mechanismen achter zo'n interactie te ontrafelen, en dienen als theoretische basis voor numerieke simulaties en experimentele waarnemingen. In dit wetenschappelijk voorstel zullen we het inzicht in de wiskunde van composietmaterialen bevorderen.

Bron: NWO

Meer informatie

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met de onderzoekers of met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl)

Thema
Moleculen en materialen