Aleksei Kimel
Aleksei Kimel

ERC Advanced Grant voor onderzoek naar ultrasnelle en energiezuinige dataopslag

Alexey Kimel, hoogleraar Ultrafast Spectroscopy of Correlated Materials aan de Radboud Universiteit, ontvangt een Advanced Grant van de European Research Council (ERC). Kimel gaat nieuwe technologische concepten ontwikkelen voor ultrasnelle dataopslag.

ERC Advanced Grants worden jaarlijks uitgereikt aan buitengewoon, innovatief en baanbrekend onderzoek. De ontvangers kunnen deze subsidie gebruiken om hun onderzoek voor de komende vijf jaar voort te zetten.

Ultrasnelle en groene dataopslag

In de huidige maatschappij is er een continue vraag naar innovatieve elektronische apparaten. De huidige datacenters vragen hierdoor alsmaar meer energie, waarbij we uiteindelijk tegen onze grenzen aanlopen. Daarom zijn er nieuwe technologieën nodig voor snellere en energiezuinigere dataverwerking en -opslag.

Dataopslag en geheugenverwerking zijn op dit moment vooral gebaseerd op ferromagneten. Antiferromagneten hebben snellere ‘spin dynamics’ dan ferromagneten en maken het daardoor mogelijk om magnetische bits te schrijven met behulp van femtoseconde laserpulsen. Er zijn echter sterke magneetvelden nodig om hun magnetisch moment te beïnvloeden. In het project SPARTACUS wil Kimel dit fundamentele probleem aanpakken en daarbij schrijfsnelheden bereiken die boven de 1 Terahertz liggen.

‘We kennen allemaal het dilemma van energie en tijd: als je iets snel wil doen, kost het meer energie. Het is de ambitie van dit project om dit dilemma in magnetische dataopslag op te lossen. Hiermee hopen we fundamentele nieuwe manieren te ontdekken om magnetische bits zowel op een snelle als energiezuinige manier te schrijven, waarbij we antiferromagneten en femtoseconde laserpulsen gebruiken’, zegt Alexey Kimel.

Drie andere Radboudonderzoekers ontvingen eerder dit jaar al een ERC Advanced Grant. 

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met de onderzoeker zelf of met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl)

Thema
Duurzaamheid, Moleculen en materialen