Floris de Lange, hoogleraar Predictive Perception and Cognition bij de Radboud Universiteit, ontvangt een ERC Consolidator Grant. Met deze subsidie van twee miljoen euro kan hij een nieuw onderzoeksproject ontwikkelen.
Het onderzoek richt zich op verrassingssignalen in het brein. Mensen maken voortdurend allerlei voorspellingen, bijvoorbeeld over wat we verwachten te zien of horen. Als deze voorspellingen niet kloppen, ontstaat er een verrassings-signaal in het brein. Het onderzoek van Floris de Lange, met de toepasselijke naam “SURPRISE”, onderzoekt hoe dit verrassingssignaal ontstaat in de hersenschors. Daarnaast wil de Lange onderzoeken wat de gevolgen zijn van dit signaal. Leidt dit automatisch tot verhoogde aandacht? Zijn we nieuwsgieriger naarmate we een grotere mate van verrassing verwachten of ervaren?
De Lange gaat dit de komende jaren onderzoeken met deze ERC Consolidator Grant. “Het belangrijkste doel van mijn onderzoek is in beeld brengen hoe verrassingen door het brein berekend worden, en hoe het ons informatiezoekend gedrag beïnvloedt. Om dat in kaart te brengen, ga ik gebruik maken van een scala aan neuroimaging technieken, waardoor ik het ontstaan van een verrassingssignaal in één gebied kan onderzoeken, én de gevolgen voor de rest van het brein", aldus de Lange.
Complexe puzzel
De Lange (1977) onderzoekt hoe ons brein ons in staat stelt om de wereld om ons heen waar te nemen. Het oplossen van die complexe puzzel vraagt om een combinatie van kennis uit psychologie, wis- en natuurkunde en biologie. Hij ontving voor zijn onderzoek al eerder verschillende prijzen en subsidies, waaronder een Rubicon, een Veni- en een Vidi-subsidie van NWO en een Heineken Young Scientist Award. In 2015 ontving De Lange al een ERC Starting Grant voor zijn project ‘Visual perception in context’, een onderzoek naar waarneming en besluitvorming.
Meer weten? Neem contact op met
- Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit; (024) 361 6000; media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl)