ERC grant
ERC grant

ERC Starting Grant voor onderzoek naar ‘ruis’ in besluitvorming van cellen

Maike Hansen, biofysisch chemicus aan de Radboud Universiteit, ontvangt een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Hansen gaat met de subsidie bestuderen hoe cellen beslissingen nemen over hun functionele rol in het lichaam.

ERC Starting Grants worden uitgereikt aan getalenteerde jonge onderzoekers met meer dan drie tot acht jaar ervaring na afronding van hun promotieonderzoek. De subsidies van 1,5 miljoen geven hen de mogelijkheid om hun eigen onderzoeksgroep te vormen.

Ruis in besluitvorming

Cellen zijn ongelofelijk complexe systemen die continue efficiënt en strategisch reageren op hun veranderende omgeving. Om die reden is het nodig voor cellen om, afhankelijk van hun behoeftes, snel en accuraat beslissingen te nemen over de functionele rollen die ze vervullen in het lichaam.

Veranderingen in eiwitniveaus spelen een belangrijke rol in het besluitvormingsproces van cellen en worden ook wel ‘ruis’ genoemd. Wanneer een ongespecialiseerde cel, zoals een embryo-stamcel, zich bijvoorbeeld ontwikkelt tot een gespecialiseerde cel zoals in hart- en hersenweefsel, maakt deze gebruik van ruis om complexe cellulaire beslissingen te ondergaan. Ondanks het belang van ruis is het nog onduidelijk hoe dit de cellulaire beslissingen aanjaagt.

In het onderzoeksproject ChOICE gaan Hansen en collega’s bestuderen hoe ruis cellulaire beslissingen beïnvloedt en hoe dit in het geheugen van de cel vastgelegd wordt. Omdat eiwitruis gekoppeld is aan biologische beslissingen in verschillende pathologische omstandigheden in het lichaam, zoals virale of bacteriële infecties en kanker, zullen de resultaten van dit onderzoeksproject een brede impact hebben.

Deze ERC Starting Grant is onderdeel van de ronde die plaatsvond in 2021. Zes andere onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvingen al eerder een Starting Grant tijdens deze ronde.

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met Maike Hansen via maike.hansen [at] ru.nl (maike[dot]hansen[at]ru[dot]nl). Journalisten kunnen voor vragen ook contact opnemen met het team Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie van Radboud Universiteit, via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl).

Organisatieonderdeel
Biophysical Chemistry
Thema
Moleculen en materialen