Fleur Jongepier

Filosoof Fleur Jongepier ontvangt Heineken Young Scientists Award

Filosoof Fleur Jongepier (1986), universitair docent ethiek en politieke filosofie aan Radboud Universiteit, ontvangt de Heineken Young Scientists Award 2022 in het domein Humanities. De jury prijst haar onderzoek naar de groeiende macht van algoritmes en hoe die het menselijke vermogen tot autonomie en zelfkennis beïnvloedt.

Jongepier onderzoekt hoe de groeiende macht van algoritmes het menselijke vermogen tot autonomie en zelfkennis beïnvloedt. Ze stelt daarbij de actuele vraag of wij in het licht van online manipulatie nog wel autonome keuzes kunnen maken. Daarbij bekijkt Jongepier de spanningen tussen ‘algoritmische autoriteit’ en ‘eerstepersoonsautoriteit’. Is het erg als we vaker naar algoritmes luisteren in plaats van naar individuen, en zo ja, waarom? En in welke gevallen is het juist goed om niet naar individuen, maar naar algoritmes te luisteren? Jongepier stelt dat wanneer organisaties steeds vaker leunen op algoritmische systemen, personen steeds meer als objecten worden behandeld.

Actieve rol in maatschappelijk debat

De manier waarop Jongepier het belang van diepgaand wetenschappelijk onderzoek laat zien en tegelijk het publieke debat bevordert, is volgens de jury indrukwekkend. Ze stelt vragen en brengt problemen aan de oppervlakte waar de maatschappij anders aan voorbij zou gaan. Haar actieve en belangrijke rol in het actuele maatschappelijke debat vertaalt zich naar publicaties in Trouw, NRC en de Volkskrant evenals in het prestigieuze Times Higher Education. Ook is zij een van de oprichters van de filosofieblog Bij nader inzien en schuift ze zo nu en dan graag aan bij talkshows.

Over Fleur Jongepier

Fleur Jongepier (Eindhoven, 1986) studeerde filosofie aan de Universiteit Utrecht. Ze voltooide vervolgens een onderzoeksmaster aan de Radboud Universiteit Nijmegen en promoveerde summa cum laude op haar onderzoek naar zelfkennis. Daarna heeft ze diverse aanstellingen gehad, onder andere als postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Cambridge. Sinds 2018 is ze universitair docent ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Recentelijk heeft ze met een collega een bundel uitgebracht: The Philosophy of Online Manipulation (open access). Naast de Heineken Young Scientists Award ontving zij een NWO Veni-subsidie, een Niels Stensen Fellowship en een NWO-beurs voor een promotie in de geesteswetenschappen.

Heineken Young Scientists Awards

De Heineken Young Scientists Awards zijn vier prijzen die tweejaarlijks worden uitgereikt aan vier veelbelovende jonge onderzoekers werkzaam in Nederland. De winnaars worden geselecteerd uit de wetenschapsdomeinen: Medical/Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) draagt zorg voor het nominatie- en selectieproces. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk. Meer informatie over de prijswinnaars van dit jaar is te vinden op de website van de KNAW.

Meer weten? Neem contact op met:

• Communicatiebureau De Wolven, namens de KNAW, jill [at] dewolven.com ()
  • Fleur Jongepier, fleur.jongepier [at] ru.nl
  • Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, (024) 361 21 68, receptie [at] ftr.ru.nl
Ethiek, Filosofie, Samenleving

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.