Geflirt tussen Nijmegen en Stellenbosch voor intensere samenwerking

Aan de hand van advertenties in 19e-eeuwse Zuid-Afrikaanse kranten reconstrueerden forensisch tekenaars in Stellenbosch de portretten van weggelopen slaafgemaakten. Aan het achterliggende onderzoek werkten twee oud-masterstudenten Geschiedenis van de Radboud Universiteit mee als stagiairs. Het is een mooi voorbeeld van de beginnende samenwerking met de Universiteit Stellenbosch rond slavernij-onderzoek, vindt historicus Dries Lyna.

20 rigs dollars reward. Ran away on the 8th of January on his return from Cape Town. Male slave named Adam of the Cape. 23 years. Brown complexion. Thick woolly hair. Hollow eyes. Thick upper lip and a slight beard. Resembles much of bastard Hottentot. Had on a drab hat, a gray jacket with red lining, white shirt, moleskin trousers.

Krantenadvertenties van Zuid-Afrikaanse ‘eigenaren’ die op zoek waren naar weggelopen slaafgemaakten waren vaak ontzettend gedetailleerd. Bij gebrek aan andere informatie over deze mensen, die vaak werden uitgesloten van volkstellingen en rapporten en ondervertegenwoordigd waren in archiefstukken, vormen de krantenadvertenties een schat aan informatie over onder meer de economische, sociale, demografische en arbeidsgeschiedenis van de Kaapkolonie en Zuid-Afrika.

Portretten van slaafgemaakten

Aan de Universiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika onderzocht een onderzoeksteam advertenties in De Suid-Afrikaan en de Government Gazette, tussen 1830 en 1842. Om het krantenonderzoek naar een breder publiek te kunnen communiceren, reconstrueerden twee forensisch tekenaars de portretten van slaafgemaakten op basis van hun beschrijving in de krant. Het proces werd vastgelegd in de korte documentaire Fugitives en resulteerde in de tentoonstelling Charting the Uncharted, die van 11 februari tot 27 maart in de Gallery University Stellenbosch te zien is.

Samenwerking Radboud Universiteit

Aan het onderzoeksproject Biography of an uncharted people werkten ook twee oud-masterstudenten geschiedenis van de Radboud Universiteit mee: Wouter Raaijmaekers en Vincent Laarman, beiden als stagiair. ‘De uitwisseling van studenten is een mooi voorbeeld van onze beginnende samenwerking met de Universiteit van Stellenbosch rond slavernijonderzoek, die we de komende jaren zullen intensiveren’, zegt historicus Dries Lyna. ‘Binnen RICH doen we sinds een jaar of vijf op verschillende manieren veel onderzoek naar slavernijgeschiedenis. Op dat gebied flirten Nijmegen en Stellenbosch al met elkaar. Ik ben begin dit jaar voor een lezing naar Stellenbosch geweest, eerder kwam er al een onderzoeker van daar naar Nijmegen. De samenwerking staat voor onderzoekers en zeker ook voor studenten open.’

Fugitives is een documentaire die geproduceerd is door het Biography of an Uncharted People project, een digital humanities project van LEAP aan de Universiteit Stellenbosch.

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Faculteit der Letteren