Hereditary eye disease treated with investigational gene therapy
Hereditary eye disease treated with investigational gene therapy

Gepersonaliseerde behandeling bij hoornvliesbeschadigingen met behulp van Single-cell technologie

Onderzoekers van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Tampere (Finland) hebben belangrijke vooruitgang geboekt in het ontwikkelen van effectieve gepersonaliseerde therapieën voor hoornvliesbeschadigingen. Met behulp van Single-cell RNA-sequencing hebben zij markers in stamcellen geïdentificeerd die aangeven dat er een grote kans is op succesvolle toekomstige behandelingen met hoornvliesstamcellen. Door stamcellen met deze markers te selecteren, kunnen consistent hoogwaardige hoornvliesstamcellen worden geproduceerd. De bevindingen van de onderzoekers zijn vandaag gepubliceerd in Stem Cell Reports.

Hoornvliesbeschadiging 

Hoornvliesbeschadiging is een belangrijke oorzaak van blindheid. Zonder adequate behandeling lopen patiënten met hoornvliesbeschadiging het risico hun zicht te verliezen. Huidige therapieën voor hoornvliestransplantatie zijn niet optimaal, omdat hoornvliesstamcellen uit het gezonde oog van de patiënt of van een donor moeten komen, en dus beperkt beschikbaar zijn. 

Menselijke geïnduceerde pluripotente stamcellen (hiPSC's), die worden gemaakt uit weefsels van een persoon, kunnen hoornvliesstamcellen regenereren en zouden zo een gepersonaliseerde behandeling mogelijk kunnen maken. Echter, tijdens het differentiatieproces ontstaan verschillen in de stamcellen, waarbij sommige stamcellen geschikt zijn voor hoornvliestransplantatie, en anderen niet. Dit maakt het regeneratieproces tijdrovend en kostbaar, wat een belangrijke hindernis is voor het breed toegankelijk maken van gepersonaliseerde hoornvliesbehandelingen.

Single-cell RNA-sequencing 

In een gezamenlijke studie van de onderzoeksteams van Skottman (Universiteit van Tampere, Finland) en Zhou (Radboud Universiteit, Radboudumc) voerden de onderzoekers single-cell RNA-sequencing uit om te onderzoeken hoe verschillende hiPSC-lijnen zich ontwikkelen tot hoornvliesstamcellen. "Door de specifieke markers te identificeren die duiden op succesvolle differentiatie tot hoornvliesstamcellen, biedt deze studie een betrouwbare methode om consistent hoogwaardige stamcellen te produceren. Deze innovatieve aanpak biedt hoop voor gepersonaliseerde hoornvliesbehandelingen voor personen die risico lopen op verlies van het gezichtsvermogen", aldus Jo Zhou.

Toekomstige onderzoeksrichtingen 

In de volgende fase van het onderzoek zullen de onderzoekers werken aan het verhogen van de productiecapaciteit van de verbeterde hoornvliesstamcellen. Daarnaast onderzoeken ze de functionaliteit van de hoornvliesstamcellen bij het herstellen van het hoornvlies in vivo. Deze stappen moeten gezet worden voordat klinische proeven kunnen plaatsvinden.
 

Contactinformatie

Neem voor meer informatie contact op met het team Wetenschapscommunicatie via +31 24 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl), of neem contact op met Jo Zhou:

  • Molecular Developmental Biology: j.zhou [at] science.ru.nl (j[dot]zhou[at]science[dot]ru[dot]nl)
  • Human Genetics: jo.zhou [at] radboudumc.nl (jo[dot]zhou[at]radboudumc[dot]nl) 
Gaat over persoon
dr. H. Zhou (Jo Huiqing)