Panaromafoto van de plenaire zaal in de Tweede Kamer
Panaromafoto van de plenaire zaal in de Tweede Kamer

Harm Kaal ontvangt NWO Open Competitie subsidie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 400.000 euro subsidie toegekend aan Harm Kaal, universitair hoofddocent politieke geschiedenis. Met deze subsidie gaat Harm Kaal onderzoeken hoe geschiedenis (niet) is geïntegreerd in de Nederlandse beleidspraktijk.

Met de subsidie zal Harm Kaal een nieuw project opstarten getiteld “Geschiedenis in beleid: percepties, praktijken en interventies". Kaal: ‘Beleidsmakers hechten waarde aan geschiedenis. Van een systematische toepassing van historische inzichten en vaardigheden in de beleidspraktijk is echter geen sprake. Dit project onderzoekt waarom dit het geval is. Drie verschillende Nederlandse beleidscontexten worden onderzocht: de formulering van kabinetsbeleid, beleid in crisistijd en medewetgeving en beleidscontrole door de Tweede Kamer. Het project resulteert in de ontwikkeling van interventies voor de structurele verankering van geschiedenis in de beleidspraktijk.’

Het bestuur van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappenheeft ruim 23 miljoen euro toegekend aan 60 onderzoeksprojecten uit de SGW Open Competitie – M ronde 2022. Deze financiering geeft onderzoekers de kans onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden.

Contactinformatie

Thema
Geschiedenis, Politiek, Wetenschap