Psycholoog en cliënt met elkaar in gesprek
Psycholoog en cliënt met elkaar in gesprek

Het combineren van 100 behandelstudies: een stap dichter bij gepersonaliseerde depressiebehandeling?

Het kiezen van de juiste behandeling voor mensen met een depressie is een moeilijke taak voor professionals in de gezondheidszorg. Hoewel de vele behandelingen voor een depressie gemiddeld even effectief zijn, bestaan er grote verschillen in hoe mensen hierop reageren. Het is daarom voor behandelaars alsnog niet duidelijk welke behandeling voor wie het beste werkt. Dit is iets waar Ellen Driessen, psycholoog en onderzoeker aan de Radboud Universiteit, verandering in wil brengen.

In een recent artikel in New York Times Magazine benadrukt Driessen hoe lastig het is om gepersonaliseerde behandeladviezen te geven. Wanneer patiënten haar om advies vragen, moet ze zeggen dat ze niet weet welke therapie voor hen het meest effectief zal zijn. Als behandelaar vindt ze dit een zeer onbevredigend antwoord.  Daarom werkt ze aan een betere matching tussen therapieën en patiënten, om uiteindelijk de effectiviteit van depressiebehandelingen te vergroten. 

Hoe gaat ze dit doen? Driessen en haar collega’s hebben de ambitieuze missie om meer dan 100 eerdere behandelstudies wereldwijd samen te brengen, en daarbij cruciale informatie over individuele patiëntkenmerken te verzamelen. "Behandelstudies zijn meestal gebaseerd op kleinere patiëntengroepen. Dat is voldoende om te onderzoeken hoe effectief een behandeling is. Maar om uit te zoeken welke behandeling voor wie het beste werkt, zijn veel grotere groepen nodig. Daarom combineren we al deze behandelstudies”, zegt Driessen.  

Het zal naar verwachting een decennium duren om dit grote project uit te voeren en verbanden tussen behandelmethoden en patiëntprofielen te ontdekken.  

Door de keuze van de behandeling beter af te stemmen op het individu, wil Driessen bijdragen aan een betere zorg voor mensen met een depressie. Lees het volledige artikel in New York Times Magazine met de titel "Does Therapy Really Work? Let’s unpack that" hier

Contactinformatie

Gaat over persoon
dr. Driessen, E. (Ellen)