Global Data Lab
Wagner is ook het nieuwe hoofd van het Global Data Lab van de Radboud Universiteit, een onderzoekscentrum dat data levert over lage- en middeninkomenslanden. Het Global Data Lab stelt onderzoekers in staat nieuwe inzichten op te doen door middel van datasets over economische en sociale omstandigheden, onderwijs, gezondheid en gender empowerment.
'Via ons Global Data Lab zien we vergelijkbare trends rond onderwijs en gelijkheid in ontwikkelingslanden', legt Wagner uit. 'Meisjes en vrouwen volgen geleidelijk meer jaren onderwijs en het verschil met jongens en mannen wordt minder, maar dit gaat heel langzaam. Op basis van de huidige cijfers zal het volgens het 2022 Global Gender Gap Report nog 132 jaar duren voordat de gelijkheid van genders zal worden bereikt.' Verder zijn er diverse, nog lastigere problemen waar we teleurstellende trends constateren: genitale verminking van vrouwen neemt allesbehalve af en er is slechts een zeer langzame vooruitgang wat betreft de doelen van de VN en andere organisaties op het gebied van anticonceptie en polygamie.
Meer experimenten, meer data
Wagner pleit voor meer data en meer sociale experimenten om deze problemen aan te pakken. Experimenten moeten meer bieden dan niet-bindende quota en cursussen om 'vrouwen op niveau te brengen'. Dit kan zijn in de vorm van extra (financiële) prikkels voor vrouwen om promotie te maken of door het willekeurig matchen van leiderschapsteams. Dit is succesvol gebleken in India, waar een derde van de hoofdfuncties van de dorpsraad willekeurig wordt gereserveerd voor vrouwen. Maar de overheid zou ook fiscale stimuleringsmaatregelen kunnen bieden aan bedrijven met een gelijkwaardige vertegenwoordiging van genders of zou extra financiële incentives kunnen geven aan gezinnen waar beide ouders even lange werktijden hebben.
Daarnaast kunnen we sociale experimenten gebruiken om meer inzicht te krijgen in onze bedenkingen tegen vrouwelijke leiders of de redenen waarom er minder naar vrouwen wordt geluisterd dan naar mannen. 'We accepteren dit soort experimenten in ontwikkelingslanden, maar zijn huiverig om ze in Nederland te doen. We moeten meer gegevens genereren om onze overtuigingen te beoordelen en er vraagtekens bij te plaatsen, met name wat betreft de acties die we ondernemen om gendergelijkheid te bevorderen.'
'Deze problemen en vele andere worden veroorzaakt door oude structuren die blijven voortduren. De data maken duidelijk dat de huidige aanpak onvoldoende is. Wat als de verzamelde data aantonen dat sommige van onze inspanningen misschien goed bedoeld zijn en mooie foto's opleveren, maar verder gewoon niet nuttig zijn? Als we onze vooroordelen willen blootleggen én actief aanpakken, hebben we een cultuurverandering nodig die wordt geleid door bewijs. En het bewijs wordt uiteindelijk gegenereerd door data.''