Jo Zhou portrait
Jo Zhou portrait

HHINT Kickstarter voor transplanteerbare hoornvliesstamcellen

Jo Huiqing Zhou, onderzoeker bij RIMLS-Science, heeft een HHINT Kickstarter van Health~Holland ontvangen voor haar onderzoeksproject iCorneaTherapy. In dit project werkt ze samen met het Finse bedrijf StemSights aan de ontwikkeling van transplanteerbare hoornvliesstamcellen. Met de subsidie, ter waarde van €239.000, wil het onderzoeksteam transplanteerbare hoornvliesstamcellen een stap dichter naar de markt brengen.

Beschadiging van het hoornvlies

Beschadiging van het hoornvlies is één van de meest voorkomende oorzaken van blindheid. De huidige behandeling bestaat uit het vervangen van de beschadigde vliezen door gezonde vliezen. Vaak kunnen deze hoornvliestransplantaties echter niet worden uitgevoerd door een gebrek aan donor-hoornvliezen. Bovendien verloopt de transplantatie van hoornvliezen niet altijd vlekkeloos: de getransplanteerde hoornvliezen worden vaak door het immuunsysteem van de patiënt afgestoten.

Stamceltherapie

Om dit probleem op te lossen, werken de projectleden van het iCorneaTherapy project aan een alternatieve methode om hoornvliesstamcellen vanuit een speciale stamcel te creëren, waarbij het risico op afstoting minimaal is. Jo Zhou en haar team willen belangrijke informatie vergaren over de kwaliteit en de veiligheid van deze stamcellen. Ook willen ze een kwaliteitscontrolesysteem opzetten voor de productie van stamcellen. Om dit te realiseren, maakt het team gebruik van geavanceerde single-cell technologieën, opgezet in het lab van Zhou. De nieuwe kennis die opgedaan wordt in dit project is onmisbaar voor de verdere ontwikkeling van de stamcellen en toekomstige toepassing in patiënten.

Naar verwachting zal het project eind 2025 zijn afgerond. 
 

Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.