Datacenter
Datacenter

Hoe gaan we dataopslag en -verwerking verduurzamen?

Wist je dat er elke dag een enorme hoeveelheid gegevens wordt aangemaakt door banken, sociale media, online vergaderingen, streaming enzovoort? En dat het opslaan en versturen van dit soort gegevens enorm veel energie kost? Als voorbeeld: 30 online zoekopdrachten uitvoeren kost evenveel elektriciteit als 1 liter water koken. Of, het streamen van een uur video in HD gebruikt net zoveel energie als een koelkast die twee dagen draait.

Datacenters in Nederland gebruiken nu al een groot deel van onze elektriciteit. Het datagebruik groeit met meer dan 40% per jaar. Als we in de toekomst onbeperkt en betaalbaar internetdata willen kunnen gebruiken, moeten we nieuwe manieren en technologieën ontwikkelen voor energie-efficiënte en ultrasnelle gegevensverwerking en -opslag. En dit is precies waar onderzoekers van de Radboud Universiteit mee bezig zijn. 

In dit artikel gaan we dieper in op het onderzoek naar nieuwe technologieën voor energiezuinige dataopslag.

Duurzaamheid als sleutelwoord

Bij het zoeken naar innovatieve manieren om gegevens op te slaan, is duurzaamheid een belangrijk aspect. Traditionele methoden zoals harde schijven kunnen veel energie verbruiken en zijn mogelijk niet de meest duurzame oplossing op de lange termijn. Onderzoekers van de bètafaculteit van de Radboud Universiteit richten zich daarom op alternatieve technologieën die minder energie nodig hebben, zonder in te leveren op prestaties. Door de kracht van licht te gebruiken om één van de sterkste kwantumeffecten in magnetisme te beheersen, kunnen we niet alleen de snelheid en efficiëntie van dataopslag verbeteren, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst voor onze steeds meer digitale wereld.

Magnetische bits

Een van de nieuwe ontwikkelingen het gebruik van zeer korte laserflitsen om magnetische bits te schrijven. Deze methode is gebaseerd op de interactie tussen de minuscule magneten binnen een opslagmedium, bekend als uitwisselingsinteractie. Deze uitwisselingsinteractie is de sterkste kracht die we kennen in magnetisme. Deze nieuwe methode maakt het mogelijk om met licht de uitwisselingsinteractie te beïnvloeden, waardoor we magnetische bits sneller en met minder energie kunnen manipuleren. Deze nieuwe methode zouden uiteindelijk het energieverbruik van digitale transacties en andere manieren van online informatie-uitwisseling en gegevensopslag kunnen optimaliseren.

Gamechanger?

Deze methode van ultrakorte laserflitsen om magnetische bits te schrijven zou wel eens een gamechanger kunnen zijn voor de toekomst van digitale dataopslag. Door de kracht van licht te benutten om de uitwisselingsinteractie - een fundamentele kwantumeffect - te manipuleren, kunnen we nu gegevens sneller en met minder energie schrijven dan ooit tevoren. 

Wat betekent dit in de praktijk? Stel je voor: super efficiënte harde schijven die een fractie van de energie gebruiken van de huidige generaties, terwijl ze gegevens in een oogwenk verwerken. Niet alleen goed nieuws voor onze portemonnee, gezien de mogelijke besparingen op energiekosten, maar het heeft ook een grote impact op onze planeet. Minder energieverbruik betekent een lagere CO2-voetafdruk, wat cruciaal is in de strijd tegen klimaatverandering. En het stopt hier niet. Misschien opent het ook deuren naar technologische innovaties die we ons nu nog niet eens kunnen voorstellen. Net zoals de transistor de weg vrijmaakte voor het digitale tijdperk, kan deze vooruitgang in het manipuleren van magnetische bits door licht de basis leggen voor de volgende generatie technologieën. Wordt vervolgd dus.  

Samengevat

In onze nieuwste blog hebben we gekeken naar energiezuinige dataopslagtechnologieën. Onderzoekers bij de Radboud Universiteit bestuderen methoden om data sneller, efficiënter en vooral duurzamer op te slaan. Hun werk kan veel gaan betekenen voor de manier waarop we met digitale informatie omgaan, door het gebruik van licht om magnetische opslag niet alleen sneller, maar ook veel energiezuiniger te maken. Deze innovaties kunnen het energieverbruik van digitale processen aanzienlijk verminderen, waardoor onze digitale voetafdruk kleiner wordt terwijl we onze datahonger blijven stillen. Welkom in de toekomst van duurzame dataopslag!

BetaBoost

In de BetaBoost krijg je maandelijks een inkijkje in lopend onderzoek van de bètafaculteit (FNWI) en de maatschappelijke impact ervan. Heb je een vraag over een actueel onderwerp waar je een wetenschappelijke blik op wilt? Laat het ons weten via communications-science[at]ru.nl.