Onderzoeksnieuws
Viskweek kan op simpele manier duurzamer
Door karpers op een andere manier eten te geven, scheiden ze veel minder ammonium uit dan wanneer ze dezelfde hoeveelheid voeding in een keer krijgen. Dat is een van de resultaten uit het promotieonderzoek van Wouter Mes aan de Radboud Universiteit.
Privacykeuzes slimme meters hebben nog decennia gevolgen
De slimme meter is gemeengoed in Nederland: het overgrote deel van de huishoudens heeft er inmiddels een in de meterkast hangen. Daar zijn ook risico's aan verbonden, waarschuwt Pol Van Aubel, die vandaag promoveert.
De onbedoelde gevolgen van ontwikkelingssamenwerking
Ontwikkelingssamenwerking heeft naast bedoelde vaak ook onbedoelde effecten. Evaluatierapporten moeten ook aandacht besteden aan dit soort ‘bijwerkingen’, volgens onderzoeker Dirk-Jan Koch.
Hoe het ego ons remt in zelfontwikkeling en de verbinding met anderen
Ons ego staat ons in de weg in de verbinding met anderen en in onze persoonlijke groei, stelt sociaal psycholoog Roos Vonk in haar nieuwste boek.
Heino Falcke ontvangt prestigieuze Balzanprijs voor hoge-resolutieafbeeldingen van zwarte gaten
Heino Falcke, hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit, heeft de Balzanprijs 2023 gewonnen in de categorie ‘hoge-resolutieafbeeldingen, van planetaire tot kosmische objecten’.
ERC Starting Grants voor onderzoek naar magnetische schakelingen en Avicenna
Twee onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvangen een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Met deze beurs van 1,5 miljoen euro kunnen zij hun eigen onderzoeksgroepen starten en hun onderzoek uitbreiden.
Horizon EU-subsidies voor onderzoek naar geschoolde migranten en klimaatactie
Twee nieuwe projecten onder leiding van wetenschappers van de Radboud Universiteit ontvangen een subsidie van Horizon Europe.
Hoe Hugenoten de schuld kregen van zestiende-eeuwse stormen
De één wijt het ontstaan van een pandemie aan China, de ander aan een verkeerde omgang met dieren. Ook in de zestiende eeuw kwamen nieuwsmedia met verschillende verklaringen bij grote rampen, zag Marieke van Egeraat, die op 13 september haar proefschrift verdedigt aan de Radboud Universiteit.
Invasieve soorten zijn ook dieren: het belang van een humane aanpak
Invasieve uitheemse soorten zijn dieren die een bedreiging kunnen vormen voor de biodiversiteit, maar het is tijd om op een meer ethische manier met die bedreiging om te gaan. Dat stelt Cebuan Bliss, een milieuonderzoeker aan de Radboud Universiteit.
Hoe kinderen emotioneel kunnen groeien door een goed verhaal
Kinderen en jongeren zijn gek op verhalen, zoals die bijvoorbeeld worden verteld in films. Kunnen zulke verhalen ook van betekenis zijn voor hun ontwikkeling? Zeker wel, en zelfs op meerdere manieren, concluderen communicatiewetenschappers van de Radboud Universiteit.
Hersensignalen omgezet naar spraak met implantaten en AI
Onderzoekers van de Radboud Universiteit en het UMC Utrecht zijn erin geslaagd hersensignalen om te zetten in hoorbare spraak. De resultaten van hun onderzoek zijn deze maand gepubliceerd in het Journal of Neural Engineering.
Onteigeningsdeskundige steeds belangrijker, maar nauwelijks verankerd in de wet
Sam Schuite onderzocht de rol van schadedeskundigen bij onteigeningsprocedures en aanverwante procedures zoals planschade en nadeelcompensatie, en promoveert 30 augustus op dat onderzoek aan de Radboud Universiteit.
Angstige mensen gebruiken minder geschikt hersengebied bij controle over emoties
Angstige mensen gebruiken bij het kiezen van gedrag in sociaal lastige situaties een minder geschikt gebied in de voorhersenen dan niet-angstige mensen. Dit blijkt uit onderzoek van het Donders Instituut aan de Radboud Universiteit.
NWO Veni-beurzen voor onderzoek naar frontlijnwerkers, sociale media en meer
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft elf jonge onderzoekers van de Radboud Universiteit een Veni-beurs toegewezen.
NGF AiNed Fellowship-beurs voor onderzoek naar stemdiagnostiek
Het doel van het project is om nieuwe vormen van spraaktechnologie te ontwikkelen die voorzien in AI-ondersteunde diagnose en beheer van neurodegeneratieve ziekten en AI-ondersteunde support voor verbetering van uitspraak en leesvaardigheid.
MIRI op JWST vindt water in zone rond ster waar rotsachtige planeten kunnen vormen
Waarnemingen met de James Webb Space Telescope hebben voor het eerst water gevonden in de binnenste schijf rond een jonge ster waar op grotere afstand al reuzenplaneten zijn gevormd.
Aantal ‘open’ alternatieven voor ChatGPT groeit snel, maar hoe open is AI echt?
ChatGPT van het bedrijf OpenAI lijkt alomtegenwoordig, maar open source-varianten ervan krijgen steeds meer de overhand. Deze varianten zijn vaak een stuk transparanter. Inzicht in trainingsdata en algoritmen is van cruciaal belang voor het verantwoord gebruik van en onderzoek naar generatieve AI, stellen taalwetenschappers van de Radboud Universiteit.
Overbruggingsfinanciering voor onderzoeksfaciliteit HFML-FELIX
NWO stelt een overbruggingsfinanciering van 3,3 miljoen euro ter beschikking aan HFML-FELIX in aanloop naar een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst.
Wetenschappers vinden eerste bewijs voor nieuwe supergeleidende toestand in Ising-supergeleider
In een baanbrekend experiment hebben wetenschappers het bestaan ontdekt van de zogenaamde FFLO-supergeleidende toestand, een ontdekking die belangrijke toepassingen zou kunnen hebben, met name op het gebied van supergeleidende elektronica.
Drijvende plantjes zuiveren afvalwater het beste; én ze kunnen fosfor terugwinnen
Azolla en kroos helpen het beste bij het zuiveren van afvalwater, blijkt uit onderzoek van Lisanne Hendriks, ecoloog Radboud Universiteit. De planten nemen stikstof en fosfor op uit afvalwater en die fosfor kan vervolgens weer worden hergebruikt.