Jeroen Dera, universitair docent Nederlandse Letterkunde
Jeroen Dera, universitair docent Nederlandse Letterkunde

Jeroen Dera ontvangt KNAW Early Career Award voor vooraanstaand onderzoek naar literatuuronderwijs in Nederland

Jeroen Dera, universitair docent Nederlandse Letterkunde aan de Faculteit der Letteren, ontvangt de KNAW Early Career Award voor zijn onderzoek naar literatuuronderwijs en leescultuur onder jongeren. ‘Dera's diepgaande analyses en praktische methoden leveren alomvattend en relevant werk op voor het onderwijs.’

De KNAW Early Career Award beloont jonge onderzoekers voor uitzonderlijke prestaties met een bedrag van 15.000 euro en een uniek kunstwerk. De KNAW honoreert Jeroen Dera voor zijn vooraanstaande onderzoek naar de manier waarop literatuuronderwijs in Nederland wordt vormgegeven, en roemt daarbij zijn interdisciplinaire aanpak. Dankzij een combinatie van literatuurwetenschappelijke en sociaalwetenschappelijke methoden weet Dera de behoeften van docenten en leerlingen in kaart te brengen.

Invloed van TikTok

Dera toont in zijn onderzoek aan dat leerlingen vaak andere boeken kiezen dan waar hun daadwerkelijke voorkeur naar uitgaat, omdat lesmethodes, docenten en ook online platforms zoals TikTok invloed hebben op hun keuzes. Hij begeleidt studies naar BookTok, een community van TikTokkers die filmpjes plaatsen over boeken en lezen. Daarnaast kijkt Dera naar online ‘leesuitdagingen’, waarbij lezers proberen een bepaald aantal boeken te lezen binnen een bepaalde tijd – denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse Goodreads Reading Challenge. Zo levert zijn onderzoek nieuwe inzichten op over de plek van lezen in de jongerencultuur. 

KNAW Early Career Award

De KNAW Early Career Awards worden dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt, aan twaalf laureaten uit diverse disciplines. Naast Dera ontvangt ook Jorge Domínguez Andrés van het Radboudumc een Early Career Award voor zijn onderzoek naar de immuunreacties op infecties. De uitreiking van de KNAW Early Career Award vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op 15 februari 2024.

Contactinformatie

communicatie [at] let.ru.nl (communicatie[at]let[dot]ru[dot]nl)

Gaat over persoon
dr. J.J.M. Dera (Jeroen)
Thema
Kunst & Cultuur, Onderwijs, Taal