Fabrieken die CO2 uitstoten
Fabrieken die CO2 uitstoten

Klimaatraad adviseert overheid: Handel doortastend en met beleid op CO2-verwijdering om klimaatdoelen te halen

Er is actief overheidsingrijpen nodig om CO2-verwijdering uit de atmosfeer voor elkaar te krijgen. De Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR), waarvan Radboud Universiteit-onderzoeker Heleen de Coninck plaatsvervangend voorzitter is, stelt dat de overheid beleid moet richten op permanente CO2-verwijdering, het realiseren hiervan in eigen land moet stimuleren met een inkoopprogramma, en ook in Europa beleid moet aanjagen.

De netto broeikasgasuitstoot van Nederland moet zo snel mogelijk naar nul zodat Nederland een eerlijke en verantwoorde bijdrage levert aan de klimaatdoelen. Om de klimaatdoelen te halen is CO2-verwijdering, waarbij CO2 uit de atmosfeer wordt gehaald en langdurig wordt vastgelegd, noodzakelijk. 

Maximale inzet op uitstootvermindering

Alhoewel CO2-verwijdering nodig is,waarschuwt de WKR dat de aandacht voor CO2-verwijdering niet ten koste mag gaan van de vermindering van uitstoot. CO2-verwijdering kost veel en vraagt een groot land- en energiegebruik, wat de mogelijkheden sterk beperkt. CO2-verwijdering kan er ook voor zorgen dat andere maatschappelijke vraagstukken, zoals natuurbehoud en gezondheid, in het gedrang komen. Verantwoord beleid zet maximaal in op uitstootvermindering zodat de afhankelijkheid van CO2-verwijdering klein wordt gehouden, en daarnaast op CO2-verwijdering. 

Heleen de Coninck, plaatsvervangend voorzitter van de WKR en voorzitter van de commissie die het advies heeft voorbereid, benadrukt de noodzaak om juist nu beleid te ontwikkelen, zowel op maximale uitstootvermindering als voor CO2-verwijdering: “De overheid zou ervoor moeten zorgen dat Nederlanders over 25 jaar niet tientallen miljarden moeten ophoesten om ons huidig teveel aan uitstoot weer uit de lucht te halen. Miljarden die dan niet aan huisvesting, gezondheid of bestaanszekerheid kunnen worden besteed.”

Lees het volledige bericht én het rapport op de site van WKR. 

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met de onderzoeker zelf of met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl). 

Thema
Duurzaamheid