Kankeronderzoek
Om hoofd-halskanker te kunnen bestuderen, gebruiken onderzoekers patiëntmateriaal van hoofd-halskanker-tumoren. De tumorcellen worden in vitro opgekweekt tot een tumororganoïde, om vervolgens te gebruiken voor onderzoek naar bijvoorbeeld therapieën voor hoofd-halskanker.
Het opkweken van deze organoïden lukt tot op heden maar heel beperkt: slechts bij 50% van het patiëntmateriaal lukt het om ze op te kweken voor onderzoek. De omstandigheden waarin de tumororganoïden groeien moeten precies goed zijn. Paul Kouwer en Marleen Ansems willen in hun onderzoeksproject Orgatrix onderzoeken wat de beste omstandigheden zijn om organoïden van hoofd-halstumoren op te kweken. Dan komt meer patiëntmateriaal beschikbaar voor onderzoek en kunnen meer patiënten geholpen worden met de juiste therapie.
PIC-gel
Uit eerder onderzoek bleek al dat de synthetische PIC-gel, die aan de Radboud Universiteit ontdekt en ontwikkeld is, geschikt lijkt om organoïden in te kweken. De onderzoekers gebruiken deze PIC gel om de tumororganoïden in op te kweken. Paul Kouwer: “Het grote voordeel van werken met de PIC-gel is dat je de tumorcellen er weer gemakkelijk uit kunt halen zonder ze te beschadigen. Daarnaast is de PIC-gel diervrij en kunnen we de gel modificeren, waarmee we de ideale omstandigheden creëren voor het opkweken van de tumororganoiden.”
Varianten
Om te testen of de tumororganoïden goed groeien in de gemodificeerde gel, gebruiken de onderzoekers eerst muizentumoren, omdat daar meer materiaal van beschikbaar is. Ze kijken hoe hard de tumoren groeien, en hoe groot ze worden. “Als blijkt dat de muistumoren goed groeien in de gemodificeerde PIC-gel, gaan we bestuderen of dat ook bij humane cellen het geval is. Niet alle patiënten zijn gelijk, en niet iedereen heeft dezelfde vorm van hoofd-halskanker. We maken dus verschillende varianten’, legt Paul Kouwer uit.
Toekomstbeeld
Paul Kouwer: “Als onze groepen samen over anderhalf jaar een gel ontwikkeld hebben waarin we humane organoïden kunnen groeien die veel lijken op echte kankers, dan kunnen we echt grote stappen maken. We kunnen dan uit biopten onderzoeken wat een optimale (gepersonaliseerde) behandeling voor patiënten zal zijn. Voor onderzoekers kunnen we een steeds beter model maken, zodat we meer leren over hoe tumoren ontstaan en hoe we ze kunnen behandelen. Daarnaast kunnen we alles wat we in dit project geleerd hebben toepassen om andere kankertypen te groeien.”
Photo by Ivan Samkov via pexels.com.