Dr. Thomas Boltje teaching in lab
Dr. Thomas Boltje teaching in lab

KWF Proof of concept-beurs voor klinische ontwikkeling van antikankermedicijnen

Thomas Boltje, onderzoeker bij Synthetic Organic Chemistry, heeft van de KWF een subsidie van 150.000 euro ontvangen voor zijn onderzoek naar het remmen van specifieke suikermoleculen in kanker. Deze remmers kunnen mogelijk helpen immuuntherapie te versterken. Met de subsidie van KWF kan Boltje de volgende stap zetten richting een klinische toepassing van de remmers.

Suikers op menselijke cellen reguleren tal van biologische processen. Als deze suikers echter abnormaal tot uiting komen, kan dit verband houden met ziektes zoals kanker. Specifieke suikers op kankercellen kunnen de tumor helpen om sneller te groeien door hun invloed op het ontwijken van het immuunsysteem, uitzaaiingen, groei en resistentie tegen behandelingen.

Immuuntherapie

Immuuntherapie is een revolutionaire kankertherapie, waarbij het eigen immuunsysteem wordt ondersteund in het opruimen van kankercellen. Hoewel deze strategie al veel mensen geholpen heeft, werkt dit bij minder dan de helft van de mensen ook op langere termijn. Het ontwikkelen van een nieuwe therapie, met als basis het remmen van specifieke suikermoleculen in kanker, kan hier mogelijk verandering in brengen.

Boltje: “Bepaalde suikermoleculen kunnen kankercellen helpen om het immuunsysteem te ontwijken. De kankercellen worden daardoor niet opgeruimd door het immuunsysteem. Wij hebben remmers gemaakt die ervoor zorgen dat die suikermoleculen de tumoren niet meer kunnen helpen. We hopen dat deze remmers helpen om immuuntherapie beter te maken, zodat deze therapie voor meer mensen ook op langere termijn werkt.”

Klinische toepassing

Met de subsidie van KWF kan Boltje de volgende stappen zetten voor de doorvertaling en implementatie van de remmers in de praktijk. Boltje: ‘Het doel van dit project is om een helder klinisch ontwikkelingsplan van de remmers te maken. Daarnaast hopen we investeerders en samenwerkingspartners te vinden om de remmers door te kunnen ontwikkelen tot een medicijn, zodat we een nieuwe behandelingslijn voor kankerpatiënten mogelijk kunnen maken.’ 

Meer informatie