Mark de Kreij geïnterviewd over de papyrusrollen van Herculaneum

De inhoud van verkoolde papyrusrollen uit 79 na Christus werd lang verloren gewaand. Dankzij AI is het onderzoekers nu gelukt om een eerste woord te ontcijferen. Mark de Kreij, papyroloog en universitair docent aan de Faculteit der Letteren, werd door NPO Radio 1 geïnterviewd over deze belangrijke doorbraak en de toekomstige mogelijkheden die AI biedt voor zijn vakgebied.

Toen de Vesuvius in 79 na Christus uitbarstte, werd de stad Herculaneum bedolven onder een dikke laag as, waardoor een groot deel van de stad bewaard bleef.  Al in de 18e eeuw ontdekten schatzoekers honderden verkoolde papyrusrollen in één van de bedolven villa's in de stad. In die tijd was de archeologie echter nog nauwelijks ontwikkeld. De rollen waren ook te kwetsbaar om uit te rollen en te lezen. Dankzij de Vesuvius Challengeis het onderzoekers recent gelukt om een eerste woord te lezen zonder de rol te openen.

In een uitzending van OVT schetst Mark de Kreij de context van de ontdekking van zijn collega-onderzoekers en vertelt hij wat hij verwacht te vinden in de rollen. Bekijk het hele fragment hier.

Gaat over persoon
dr. M. de Kreij (Mark)