Maurits Meijers onderzoekt de impact van liegende politici

Onderzoeker Maurits Meijers (Politicologie) heeft onlangs een ‘NWO Open Competition XS’-beurs gekregen. Met deze beurs, bedoeld voor onderzoekers met vernieuwende én veelbelovende ideeën, onderzoekt hij of en hoe leugens in de politieke arena impact hebben op de houding van burgers ten opzichte van democratie.

“Het doel van het project is om te begrijpen hoe burgers in Nederland liegende politici ervaren”, legt de politicoloog uit. “De laatste tijd worden diverse politici beschuldigd van liegen. Denk aan bijvoorbeeld Rutte, die herhaaldelijk beweerde geen ‘actieve herinnering’ aan bepaalde zaken te hebben.”

Wanneer denken burgers dat politici liegen en wanneer niet? “Het project heeft als doel om dat te begrijpen”, zegt Meijers. “Ligt dat aan de aard van de uitspraak, het onderwerp, of ligt het aan de sympathie met de politicus of politica in kwestie?”. Vervolgens richt het onderzoek zich op de vraag of liegende politici impact hebben op het vertrouwen dat burgers in de democratie hebben: “Als burgers geconfronteerd worden met liegende politici, zijn zij dan eerder geneigd de liberale democratie te wantrouwen?”

Het project heeft een looptijd van een jaar.

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met de onderzoeker zelf of met de afdeling Marketing en Communicatie via communicatie [at] fm.ru.nl (communicatie[at]fm[dot]ru[dot]nl).

Gaat over persoon
dr. M.J. Meijers (Maurits)
Thema
Politiek