Miljoenen voor onderzoek naar klimaatadaptatie in steden

Een breed onderzoeksconsortium onder leiding van Erwin van der Krabben van de Radboud Universiteit krijgt zo’n 2 miljoen euro voor duurzaamheidsonderzoek. Het BENIGN-consortium onderzoekt manieren om de infrastructuur in steden zo in te richten dat de hittestress in steden verminderd wordt.

Veel maatregelen die zich richten op aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering, beperken zich tot de fysieke leefomgeving. Maar de inrichting en de kwaliteit van onze leefomgeving is nauw verbonden met sociale aspecten - en heeft direct en indirect invloed op de gezondheid van de mens, planten, dieren en het milieu. Met het NWA-programma Klimaatadaptatie en Gezondheid stimuleren NWO en ZonMw daarom onderzoek naar maatregelen op het snijvlak van het fysieke, sociale en zorgdomein. Een breed onderzoeksconsortium onder leiding van Erwin van der Krabben (Radboud Universiteit) krijgt nu zo’n 2 miljoen euro voor onderzoek naar  manieren om de infrastructuur in steden zo in te richten dat de hittestress in steden afneemt.

Gezondere leefomgeving in steden

De invloed van klimaatverandering op gezondheid gerelateerd aan hittestress (binnenshuis en buitenshuis), waterkwaliteit en plantdiversiteit neemt steeds meer toe. ‘Blauwe’ infrastructuur (meren, kanalen, vijvers) en ‘groene’ (bomen, planten, kruiden) kunnen bijdragen aan het verminderen van hittestress en opwarming van de stedelijke omgeving. BENIGN (BluE and greeN Infrastructure desiGned to beat the urbaN heat) onderzoekt hoe blauwe en groene infrastructuur optimaal gebruikt kunnen worden in de stedelijke omgeving om gezonde leefomstandigheden te creëren. Daarvoor worden living labs opgezet in drie gemeentes (Hilversum, Dordrecht en Leiden). Een belangrijke uitkomst van het BENIGN-project is een ‘decision support system’ dat gebruikt kan worden door gemeenten om afwegingen te maken tussen groene en blauwe interventies om zo een gezondere leefomgeving te creëren.

In het BENIGN-consortium gaan onderzoekers uit verschillende disciplines van de Radboud Universiteit, de Vrije Universiteit, Wageningen University & Research, Hogeschool Leiden, Deltares en het aan de Radboud Universiteit verbonden Donders Institute samenwerken met partners uit bedrijfsleven, NGO’s en de gemeenten Hilversum, Dordrecht en Leiden. Het project staat onder leiding van Erwin van der Krabben, hoogleraar Planologie aan de Radboud Universiteit.

Meer weten? Neem contact op met

  • Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl), +31 24 361 6000

Contactinformatie

Thema
Duurzaamheid, Samenleving