Mozaïek 2.0 beurs voor onderzoek naar jeugdherstelrecht in Suriname

Sabine de Vries ontvangt een Mozaïek 2.0 beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze beurs gaat ze onderzoek doen naar alternatieven voor strafrecht. Mozaïek 2.0 is gericht op ondervertegenwoordigde afgestudeerden met een migratieachtergrond, en beoogt de inclusieve werkomgeving binnen Nederlandse universiteiten te bevorderen.

Mozaïek 2.0 is onderdeel van het Impulsprogramma voor Inclusie in de Wetenschap. Het promotiebeurzenprogramma is gericht op de in Nederland ondervertegenwoordigde groep afgestudeerden met een migratieachtergrond uit Afrika, Azië, het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika en Turkije. Voor een onderzoeksvoorstel kent NWO binnen deze beurs maximaal 315.000 euro toe. 

In totaal zijn er dit jaar dertien toekenningen voor de beurs, voor onderzoek over de gehele breedte van de wetenschap: van tijdige behandeling van asymptomatisch hartfalen tot gemeenschapszorg voor vluchtelingenvrouwen die seksueel en gender-gerelateerd geweld hebben ervaren. Deze ronde is er één subsidie toegekend aan een onderzoeker van de Radboud Universiteit. 

Jeugdherstelrecht in Suriname

Sabine de Vries, Radboud Universiteit

Dit project draait om de gevoelige vraag: willen we delinquente jongeren in detentie plaatsen? Deze staat centraal in de Children First beweging, welke zoekt naar alternatieven voor het jeugdstrafrecht. Middels historisch, etnografisch en actie-onderzoek concentreert de promovenda zich op Suriname omdat het een rijke geschiedenis in herstelrecht kent welke niet is gericht op bestraffing en vergelding maar op herstel en verzoening. Bezien vanuit een rechts antropologisch kader, bestudeert De Vries zowel historische als hedendaagse vormen van herstelrecht om een nieuwe koers in te zetten voor het jeugdrecht, gericht op herstel en verzoening.

Meer informatie over de Mozaïek 2.0 beurs is te vinden op de site van de NWO.

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met de onderzoeker zelf of met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl)

Thema
Diversiteit, Recht