Slimmer trainen, veiliger werken: politietraining onder de loep
Trainingen voor politieagenten en militairen richten zich vaak op uitzonderlijke situaties – de zogeheten ‘split second’ waarin alles beslist wordt. Maar in de praktijk bereidt hen dat onvoldoende voor op het dagelijkse werk.
Radboud Universiteit op Lowlands: reactiesnelheid na een kopje koffie
Onderzoekers van de Radboud Universiteit gaan samen wetenschappers van het Radboudumc op Lowlands Science dit jaar meten of jij een echte cafeïnecrusher bent.
Zelflerend neuraal netwerk kraakt iconische zwarte gaten
Een team astronomen onder leiding van Michael Janssen (Radboud Universiteit) voorspelt dat het zwarte gat in het centrum van onze Melkweg bijna op topsnelheid draait.
1,2 miljoen euro voor onderzoeksproject SPINES om infrastructuur te versterken
Wegen, het elektriciteitsnet, drinkwater: de Nederlandse infrastructuur piept en kraakt. Het aanbod kan de vraag nauwelijks bijbenen maar blijft dat wel proberen. Kan het ook anders? Die vraag staat centraal in het onderzoeksproject SPINES.
Onderzoek naar studentenwelzijn: 'veel gaat goed, maar ook punten van zorg’
Met het merendeel van de studenten gaat het goed, blijkt uit het onderzoek 'Healthy Student Life', maar er zijn onder sommige studenten ook zorgwekkende signalen: stress- en depressieve klachten, cannabisgebruik en problematisch internetgebruik.
‘Methaanuitstoot bij reinigen drinkwater kan met 50% omlaag’
Het wordt steeds lastiger om voldoende drinkwater te produceren en tijdens dat proces komt ook nog eens een heleboel methaan vrij. Microbioloog Alje Boersma van de Radboud Universitet onderzocht hoe we drinkwater efficiënter kunnen reinigen.
Diversiteitswerk vereist meer dan een plan en goede bedoelingen
Veel organisaties proberen met diversiteitswerk ongelijkheden op de werkvloer te verminderen, maar het effectief doorvoeren van verandering blijft lastig. Dat blijkt uit onderzoek van Nina van Douwen, die 5 juni promoveert.
Nieuw onderzoek brengt misbruik van privacy door Meta en Yandex aan het licht
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van onderzoekers van de Radboud Universiteit en IMDEA Networks heeft een mogelijk privacyprobleem ontdekt waarbij Meta en Yandex permanente identificatiegegevens koppelen aan browsegeschiedenis.
Volendamse straatnaam wordt aangepast naar aanleiding van onderzoek naar gemeentebestuur in oorlogstijd
Radboud-historici deden ruim vier jaar onderzoek naar het handelen van gemeentebestuurders tijdens en vlak na de oorlog. Dat leidde in Volendam zelfs tot een nieuwe straatnaam. ‘Deze burgemeester verdient geen eerbetoon.’
Waarom je als organisatie in instabiele tijden ook naar je eigen mensen moet luisteren
Organisaties die zich succesvol willen aanpassen aan een snel, sterk veranderende omgeving doen er goed aan om kennis te gebruiken van hun eigen medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Mirjam Goudsmit, onderzoeker in strategisch management.
Wat er zit in de ruimte tussen de sterren: in ieder geval ruimtemolecuul CH3+
De ruimte tussen de sterren wemelt van de bijzondere moleculen: inmiddels zijn er al meer dan 300 verschillende soorten ontdekt. Scheikundige Kim Steenbakkers onderzocht voor haar proefschrift een aantal moleculen hier op aarde.
Waarom we na 2000 jaar nog steeds niet weten hoe kietelen werkt
Hoe komt het dat je jezelf niet kunt kietelen? En waarom kan de een wel goed tegen kietelen en gilt de ander het uit? Neurowetenschapper Konstantina Kilteni onderzoekt dit soort vragen vanuit haar kietellab aan de Radboud Universiteit.
Zonder vertrouwen van het publiek geen effectief klimaatbeleid mogelijk
Bij het opstellen van klimaatbeleid wordt te weinig rekening gehouden met sociale factoren en te veel met technologische doorbraken en economische redenen. Omdat burgers nauwelijks gehoord worden, riskeren Europese overheden een gebrek aan draagvlak.
Vluchteling is gebaat bij psychosociale ondersteuning, maar heeft ook werk en vrienden nodig
Vluchtelingen hebben meer kans op psychische problemen dan de gemiddelde mens door hun migratie-ervaringen en socio-economische status. Psychosociale ondersteuning helpt daarbij, maar moet niet op zichzelf staan.
Jongvolwassenen sporten minder als ze hun eerste baan krijgen, maar sociale steun helpt
Elk jaar maken zo’n 90 duizend jongeren de overstap van school naar werk. Een groot deel gaat in die transitie minder sporten. Dat is zorgelijk, want wie minder sport pakt dat meestal niet vanzelf weer op, zo blijkt uit onderzoek van Sara Wiertsema.
Zeegrasbrood als voedselproduct van de toekomst: ‘Nederland moet voorop gaan lopen in de productie’
De zeespiegelstijging zorgt ervoor dat wereldwijd grote stukken land onder water komen te staan in de komende eeuw. Die zee-landschappen zouden we kunnen gebruiken voor de productie van zeegrasgraan, betoogt milieukundige Marieke van Katwijk.
Synthetische suikers als medicijn stapje dichterbij
Suikers zijn er in allerlei vormen en maten. We hebben ze nodig voor energie, maar complexe varianten ervan kunnen mogelijk ook gebruikt worden als medicijn. Scheikundige Peter Moons van de Radboud Universiteit ontwikkelde dit soort suikers.
Heelal valt sneller uiteen dan gedacht, maar het duurt nog steeds heel lang
Het heelal valt veel sneller uiteen dan gedacht. Dat blijkt uit berekeningen van wetenschappers van de Radboud Universiteit aan de zogeheten Hawkingstraling.
Radboud wetenschappers ontwikkelen nieuw wiskundig model voor transfer learning in neurale netwerken
Alessandro Ingrosso, onderzoeker aan het Donders Instituut, heeft een nieuwe wiskundige methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om de effectiviteit van transfer learning in neurale netwerken te voorspellen.
Hoe inheemse Amerikaanse soldaten hun verleden meenamen tijdens de bevrijding van Nederland in 1945
Onder de Amerikaanse en Canadese soldaten die Nederland in 1945 bevrijdden van de Duitse bezetter bevonden zich ook inheemse jongemannen. ‘Zij hadden meer risico om te sneuvelen in de strijd, omdat ze binnen het leger de gevaarlijkste taken kregen.'