Doctor sitting at a desk
Doctor sitting at a desk

NGF AiNed Fellowship-beurs voor onderzoek naar stemdiagnostiek

NWO heeft een NGF AiNed Fellowship-beurs toegekend aan 'Responsible AI for Voice Diagnostics', een project onder leiding van Cristian Tejedor Garcia van het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit. Het doel van het project is om nieuwe vormen van spraaktechnologie te ontwikkelen die voorzien in AI-ondersteunde diagnose en beheer van neurodegeneratieve ziekten en AI-ondersteunde support voor verbetering van uitspraak en leesvaardigheid.

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft nu al een opmerkelijk vermogen om de menselijke stem te analyseren. Het project van Tejedor Garcia heeft als doel om AI op een verantwoorde, privacybeschermende manier te ontwikkelen, zodat het gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van diagnosesystemen die artsen en leraren ondersteunen. Het project richt zich niet alleen op de samenwerking met organisaties en bedrijven in de gezondheidssector, maar ook de ontwikkeling van educatief materiaal met betrekking tot AI op het gebied van taal en communicatie. Het moet tevens bijdragen aan een aantal gezondheidsgerelateerde ICAI Labs.

"Onze stem vertelt meer over ons dan we beseffen," aldus Tejedor Garcia. "Dit project ontwikkelt AI die inzoomt op specifieke informatie in onze stem ten behoeve van gezondheidszorg of onderwijs, terwijl niet-relevante, privacygevoelige informatie wordt gewist. We willen de diagnose van neurodegeneratieve ziekten en de beoordeling van uitspraak en leesvaardigheid verbeteren."

Radboud AI

Tejedor Garcia is computerwetenschapper gespecialiseerd in spraakherkenningstechnologie bij het Centre for Language Studies, onderdeel van de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Het project maakt ook deel uit van Radboud AI, het interdisciplinaire netwerk voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie van de universiteit.

Het AiNed Fellowship maakt deel uit van het AiNed Programma, opgezet door stakeholders, partners en deelnemers uit het AI-netwerk en -ecosysteem van de Nederlandse AI Coalitie. Het doel van het programma is het veiligstellen en behouden van een internationaal concurrerende positie van Nederland op het gebied van AI. Het Nationaal Groeifonds heeft een ruim budget toegewezen aan het programma.

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met de onderzoekers zelf of met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl)

Thema
Kunstmatige intelligentie, Zorg & Gezondheid