Een multidisciplinair team van onderzoekers en praktijkpartners heeft 800.000 euro subsidie van ZonMW toegekend gekregen om onderzoeken en experimenten uit te voeren om te zien hoe veranderingen in prijzen de deelname aan sport kunnen beïnvloeden. Het 3-jarige ‘SPRINTS’ project start in november 2024 onder leiding van de Academie Sport en Bewegen van de HAN University of Applied Sciences. Het uiteindelijke doel is om bij te dragen aan een betaalbaar sportaanbod dat beter aansluit bij de behoeften van alle Nederlanders.
In het SPRINTS project (Sports Pricing Research to INcrease The Sport participation) onderzoeken de HAN, Radboud Universiteit en het Mulier Instituut, samen met een groot aantal praktijkpartners, de manier waarop prijzen invloed hebben op sport- en beweegdeelname. Daarmee hopen de onderzoekers te ontdekken welke prijsstrategieën sportaanbieders kunnen gebruiken om meer mensen in Nederland te laten sporten.
Ook willen ze weten hoe financiële maatregelen zoals kortingen of beloningen meer mensen kunnen helpen om te gaan sporten. Het consortium richt zich daarbij vooral op de behoeften, waarden en ervaringen van (potentiële) sporters en andere betrokkenen en werken samen met verschillende organisaties en experts om zo tot waardevolle inzichten te komen.
Projectleider Willem de Boer (HAN): “Als we beter begrijpen hoe prijzen sportdeelname beïnvloeden, kunnen we manieren vinden om sport toegankelijker te maken, vooral voor mensen die minder te besteden hebben. De betaalbaarheid van sport lijkt voor verschillende kwetsbare groepen steeds meer in het gedrang te komen. De voorgenomen btw-verhoging van het kabinet en nijpende financiële situatie van veel gemeenten maken dit probleem nog urgenter. De studies die in het SPRINTS project worden uitgevoerd moeten leiden tot praktische adviezen, concrete beleidsinstrumenten en nieuwe wetenschappelijke inzichten, waarmee de betaalbaarheid en waarde van sport voor de samenleving juist verder vergroot kan worden.”
Waarom dit onderzoek?
De maatschappelijke waarde van sport en bewegen is groot. Maar er staat een grote (en groeiende) groep mensen langs de kant die zich niet aangesproken voelen door het aanbod, of het te duur vinden. Kennis over hoe het sportaanbod meer betaalbaar kan worden en beter kan aansluiten bij de behoeften is er amper, ook omdat het dit samenhangt met veel verschillende en complexe factoren.
Het SPRINTS project moet sportaanbieders helpen bij het verbeteren van de betaalbaarheid en kwaliteit het aanbod van sport, en beleidsmakers nieuwe inzichten bieden om sport toegankelijker te maken voor economisch kwetsbare groepen.
Unieke aanpak
De originaliteit van SPRINTS ligt in de multidisciplinaire benadering van het prijsvraagstuk in de sport, waarbij zowel economische als sociale factoren worden meegenomen. Er worden verschillende, zeer diverse, onderzoeksmethoden en experimenten toegepast. Het onderzoek richt zich nadrukkelijk op de behoeften, ervaringen en waarden van betrokkenen, inclusief groepen niet-sporters, in relatie tot het sport- en beweegaanbod. Ook zijn er ervaringsdeskundigen met betrekking tot armoede bij het project betrokken.
Consortiumpartners
Het SPRINTS consortium bestaat naast de drie hierboven genoemde kennisinstellingen uit: gemeenten Rotterdam en Tiel, It’s My Life, Jeugdfonds Sport en Cultuur, NOC*NSF, Platform Ondernemende Sportaanbieders, provincie Gelderland, Samen Presteren, Sport Fryslân, Sportief Besteed Groep, Sportservice Noord-Brabant, Sterker uit Armoede, stichtingen CPOB, OPO-R en SKOR (van respectievelijk de Prins Willem-Alexanderschool & Prins Mauritsschool, de Montessorischool en basisschool De Floriant, allemaal in Tiel), Tien Organisatieadvies, Topsport Gelderland/Sportief Groot Worden, Universiteit Utrecht, Vereniging Sport en Gemeenten en het Volwassenfonds Sport en Cultuur. Ook wordt samengewerkt met Kenniscentrum Sport en Bewegen en Sport Data Valley. De totale begroting van het SPRINTS project is bijna 1,3 miljoen euro en wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van 800.000 euro vanuit het ZonMw programma MOOI in Beweging, dat wordt gefinancierd door het ministerie van VWS en NOC*NSF. SPRINTS werkt ook nauw samen met de consortia ‘Wij(k) in Beweging’ (over sociale ongelijkheid in sportdeelname) en ‘Het geheim van de hotspots’ (over de benutting van sportfaciliteiten) die ook door MOOI in Beweging worden gefinancierd.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Willem de Boer (willem.deboer [at] han.nl; 06-13076024), sporteconoom Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en projectleider SPRINTS.
16 september 2024 door HAN Sport en Bewegen