Nieuwe spin-off QurieGen kan grote impact hebben op geneesmiddelenontwikkeling

QurieGen is een nieuwe spin-off van de Radboud Universiteit die farmaceutische bedrijven ondersteunt bij het vroegtijdig identificeren van succesvolle medicijnmoleculen. Dit kan een grote impact hebben op medicijnontwikkeling omdat het kan helpen om snel te beslissen welke kandidaat-geneesmiddelen kansrijk zijn voor verder onderzoek.

QurieGen heeft een unieke methode ontwikkeld (QuRIEseq) om de werkingsmechanismen van kandidaat-geneesmiddelen in meerdere pathways kwantitatief in kaart te brengen. Het platform maakt gelijktijdige kwantificering mogelijk van meerdere moleculaire "lagen": mRNA-moleculen en honderden (mogelijk duizenden) membraan- en intracellulaire (fosfo)proteïnen over meerdere routes met single-cell resolutie. Deze innovatie vervangt vele verschillende, onderling niet op elkaar aansluitende analytische instrumenten die in het beste geval een onvolledig beeld geven van de celrespons op verstoringen door geneesmiddelen.

Kinga Matula, postdoc aan de Radboud Universiteit en medeoprichter en CEO van QurieGen: ‘Veel medicijnen zijn ontworpen om een bepaald doel of eiwit in een signaalroute te blokkeren. Maar onze lineaire kijk op deze paden doet de enorme complexiteit van cellulaire netwerken tekort. Er is een ernstig gebrek aan kwantitatief inzicht in het werkingsmechanisme van geneesmiddelenmoleculen. We hebben instrumenten nodig die ons in staat stellen de volledige complexiteit van signaalnetwerken vast te leggen en te "ontwarren" en een kwantitatieve kaart van de dynamiek van de cellulaire respons te verkrijgen. Dit zal ons helpen te begrijpen hoe kandidaat-geneesmiddelen werken voordat zij aan preklinische en klinische proeven worden onderworpen, zodat onverwachte effecten die leiden tot verminderde werkzaamheid, toxische bijwerkingen of het ontstaan van resistentie, kunnen worden voorkomen. Een dergelijke oplossing is een 'game changer' - het zal tijd en geld besparen, maar ook de route openen naar het ontwerpen van nieuwe (betere) behandelingen voor patiënten.’

Grote impact op geneesmiddelenontwikkeling

De nieuwe en unieke methode van QurieGen kan een grote impact hebben op het medicijnontwikkelingsproces, omdat het inzicht geeft in de respons van patiënten op medicijnen, veelbelovende medicijndoelen identificeert en nieuwe routes opent voor het bestuderen van (nieuwe en effectievere) medicijncombinaties, of het vinden van nieuwe ziektepatronen.

Het bedrijfsdoel op korte termijn is om de reputatie van QurieGen als leider op dit gebied op te bouwen en samen te werken met farmaceutische research & development om de meest geschikte routes en ziektegebieden te identificeren.

De langetermijndoelstelling van QurieGen is om de datagedreven ontdekking van nieuwe cellulaire reactiepatronen en nieuwe geneesmiddelen targets mogelijk te maken. Door de cellulaire respons op honderden kankermedicijnen en -stimuli te kwantificeren, komt een grote dataset tot stand die nodig is om algoritmen te trainen die celtype- of patiënt-specifieke reacties op geneesmiddelen en nieuwe aangrijpingspunten voor geneesmiddelen kunnen identificeren. QurieGen zet nu de eerste stappen in de richting van een algoritme-gestuurde aanpak door het werkingsmechanisme te bestuderen van vier BTK-remmers die worden gebruikt voor de behandeling van B-cel kanker.

Het potentieel van de QurieGen-technologie wordt gewaardeerd door belangrijke spelers in het veld, zoals blijkt uit pilot tests met Aduro Biotech (Oss, Nederland), Janssen Pharmaceutica J&J (Beerse, België), en Acerta Pharma (onderdeel van AstraZeneca, Oss, Nederland).

In mei 2022 won QurieGen de NWO Venture Challenge

Wetenschappers van wereldklasse

De kern van het QurieGen team bestaat uit ondernemers en wetenschappers met sterke expertise in single-cell, farma, en business development. De technologie-ontwikkeling is gebaseerd op jarenlange ervaring en toegang tot state-of-the-art apparatuur en know-how.

Het team bestaat uit:

• Dr. Eng. Kinga Matuła (CEO), medeoprichter, In 2018 was zij werkzaam als postdoctoraal onderzoeker in een spin-off bedrijf Cytofind Diagnostics, Dr. Matuła ontving de Primus inter pares award (voor beste afgestudeerden van de Universiteit van Rzeszow, Polen), Young researchers Institute of Physical Chemistry PAS' award (2017), en 5 beurzen. Dr. Matuła heeft uitgebreide ervaring in single-cell multi-omics.
  • Prof. dr. Wilhelm Huck, bestuurslid, medeoprichter en voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van Sphere Fluidics (2010), medeoprichter van Cytofind Diagnostics (2017) en QurieGen (2022). Spinozaprijs winnaar (2016) , Groeifonds winnaar (2022)
  • Dr. Hans van Eenennaam, Wetenschappelijk en bedrijfskundig adviseur. Heeft meer dan 20 jaar ervaring in farma R&D, was mede-oprichter van BioNovion, mede-uitvinder van Keytruda en voormalig executive VP van Aduro Biotech Europe. Dr. Hans Eenennaam, was recentelijk Chief Scientific Officer van AIMM Therapeutics en tot maart 2019 Executive Vice President van Antibody Research en Site Head voor Aduro Biotech Europe.
  • Ir. Jasper Levink, voormalig bestuurslid & directeur van Ttopstart, dat de gezondheidszorg en life sciences transformeert door de introductie van impactvolle innovaties te versnellen; tevens niet-uitvoerend bestuurslid & mede-eigenaar van doccs | de slimme aanpak voor betere zorg; mede-oprichter en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Feniks; ondersteunt LenioBio GmbH
Logo QurieGen

Kinga MatułaKinga.Matula [at] ru.nl. Meer over Quriegen op LinkedIn

Gaat over persoon
Matula, mevr. dr. K. (Kinga)

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.