Nieuwe versie Letterprins: game leert kinderen beter lezen

Zevenjarigen beter leren lezen? Laat ze gewoon gamen. Op vrijdag 14 oktober 2022 werd een vernieuwde versie van de leesapp ‘Letterprins’ gelanceerd, een online game om (beter) te leren lezen. ‘We hoeven kinderen niet te kwellen met ellenlange woordenlijsten of saaie invuloefeningen’, zegt psycholinguïst Esther Steenbeek, mede-ontwikkelaar van de game.

In het educatieve spel kunnen kinderen thuis hun leesvaardigheid verbeteren. De Letterprins raakt zijn letters kwijt in een kasteel. De speler helpt hem met zoeken en komt in elke toren andere oefeningen tegen. ‘De nieuwe versie is nog meer aangepast aan de wetenschappelijke kennis over hoe kinderen het liefst en het beste leren’, zegt onderzoeker Esther Steenbeek-Planting. Prinses Laurentien lanceerde op vrijdag 14 oktober 2022 de vernieuwde versie van de Letterprins.

Lancering Letterprins
Lancering Letterprins op 14 oktober 2022

Verbeterde versie

Nadat Steenbeek in 2012 haar proefschrift over leesfouten bij basisschoolleerlingen afrondde, werd ze benaderd door ouders van een jongen uit groep 3. Hij moest thuis oefenen met lezen, maar omdat de oefeningen niet aansloten kreeg hij er juist een hekel aan. Dat kan anders, dachten de ouders. Zij benaderden Steenbeek voor wetenschappelijke input en initieerden de ontwikkeling van een nieuwe leesapp. Een paar maanden later zag de Letterprins het licht.

In de vernieuwde versie zijn de oefeningen met een algoritme afgestemd op de resultaten van het kind: als een kind sneller leest en minder fouten maakt, krijgt het moeilijker opdrachten of wisselen woorden elkaar sneller af. Door grappige ‘verrassingszinnetjes’ onthouden ze kinderen de stof beter. Als voorbeeld noemt Steenbeek het zinnetje ‘Ik besmeer mijn boterham met sokken’. ‘Dan denken je hersens: huh?! Kinderen moeten vaak ook lachen om dat soort zinnetjes.’

Ook nieuw in de game is het Geheugenpaleis, ontwikkeld door Radboud-geheugenonderzoeker Boris Konrad. Daarin is speciaal aandacht voor vaak verwisselde letters, zoals de b en de d. Door woorden met deze letters in een afbeelding te plaatsen – bijvoorbeeld een dwerg in een slakom – gaan kinderen ze voor zich zien en onthouden ze het woord beter.

Oefenen vanuit wat goed gaat

Met Letterprins oefenen kinderen eerst op wat goed gaat, daarna komt ruimte voor correctie van fouten. ‘Daardoor lezen ze steeds sneller en preciezer’, legt de onderzoeker uit. ‘Dat is een opvallend resultaat. In bestaande methodes wordt vooral op fouten getraind, maar dan gaat de leessnelheid minder snel vooruit.’

Kasteel Letterprins - beeld: IJsfontein
Beeld: IJsfontein

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die goed leren lezen, daar hun hele leven profijt van houden, vertelt Steenbeek. ‘Een lage leessnelheid halen ze meestal niet meer helemaal in. Op de middelbare school en later, in hun werkende leven, lopen deze leerlingen vaak tegen problemen aan.’ Bovendien blijkt dat mensen die meer lezen beter scoren op sociale en cognitieve vaardigheden. Steenbeek: ‘Het is dus belangrijk dat we kinderen leesplezier bijbrengen. Letterprins geeft kinderen nu daarom ook persoonlijke boekentips.’

DNA-profielen

De psycholinguïst hoopt dat onderzoekers in de toekomst meer kunnen leren van de data die de game verzamelt. ‘We willen ouders vragen of ze DNA van hun kind willen afstaan, zodat we kunnen kijken of we bepaalde leerverschillen tussen kinderen kunnen verklaren aan de hand van hun DNA-profiel. We weten namelijk dat dyslexie vaak genetisch bepaald is. Dan kun je die kinderen op een andere manier laten starten met lezen. Uiteindelijk willen we dat elk kind zo makkelijk en leuk mogelijk leert lezen.’

Crowdfunding

Voor de ontwikkeling, gebruiksvriendelijkheid en innovatie van Letterprins is Esther Steenbeek samen met het Radboud Fonds een crowdfunding gestart. Met de opbrengsten kunnen de makers het spel gratis blijven aanbieden.

Contactinformatie

Meer informatie over de crowdfunding? Neem contact op met Lisette Pals via lisette.pals [at] ru.nl (lisette[dot]pals[at]ru[dot]nl) of 06-52754659. Meer informatie over het onderzoek? Neem contact op met Esther Steenbeek-Planting via esther.steenbeek [at] donders.ru.nl (esther[dot]steenbeek[at]donders[dot]ru[dot]nl).

Journalisten kunnen voor vragen ook contact opnemen met het team Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit, via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl).

Thema
Hersenen, Onderwijs, Taal