Nijmeegse geschiedenis door de ogen Nijmegenaren

Vorig jaar nam Dolly Verhoeven afscheid als bijzonder hoogleraar Nijmeegse geschiedenis, maar haar afscheidsboek liet nog even op zich wachten. Op 28 augustus verschijnt ‘Het Nijmegengevoel. Een naoorlogse stadsgechiedenis’. Voor het boek sprak Verhoeven met tientallen Nijmegenaren die in de afgelopen decennia een rol hebben gespeeld in het stedelijk leven.

Nijmeegse geschiedenis door de ogen Nijmegenaren
Nijmegen heeft een eigen uitstraling en een eigen karakter. Toch is het niet eenvoudig onder woorden te brengen wat de stad zo bijzonder maakt. Wat bepaalt het Nijmegengevoel? Is dat de gehechtheid aan het landschap en aan iconische gebouwen als de Stevenstoren? Is het de liefde voor het Nimweegs, de trouw aan NEC? Zijn het de vele studenten en de linkse bestuurscolleges? Of spelen heel andere zaken een rol?

Op zoek naar het Nijmegengevoel sprak historicus Dolly Verhoeven met tientallen Nijmegenaren die in de afgelopen decennia een rol hebben gespeeld in het stedelijk leven. Deze gesprekken gingen over hun herinneringen aan de stad en over hun eigen Nijmegengevoel. Samen vormen de verhalen een verrassende en tegelijkertijd herkenbare geschiedenis van het naoorlogse Nijmegen.Het boek schetst in tien hoofdstukken het gelaagde karakter van de stad, beginnend met het zwaar geschonden naoorlogse Nijmegen en eindigend met de bescheiden maar ook trotse stad van nu.

Lees een korte voorpublicatie uit het hoofdstuk over Nijmegen als studentenstad op Radboud Recharge.

Dolly Verhoeven (1959) was van 2008 tot en met 2019 bijzonder hoogleraar Nijmeegse geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Sinds 2014 is zij daarnaast bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis, deze positie blijft zij bekleden. ‘Het Nijmegengevoel.  Een naoorlogse stadsgeschiedenis’ verschijnt op 28 augustus bij Uitgeverij Vantilt.

Meer weten? Neem contact op met

  • Dolly Verhoevend.verhoeven [at] let.ru.nl (d[dot]verhoeven[at]let[dot]ru[dot]nl)
  • Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl), 024 361 6000