Waarom jij voorlopig de boete krijgt in een zelfrijdende auto
Waarom jij voorlopig de boete krijgt in een zelfrijdende auto

NWO-M subsidie voor onderzoek naar controlemechanisme van autonome systemen

Sebastian Junges, onderzoeker bij het Institute for Computing Science, heeft een NWO-M subsidie van 360.000 euro toegekend gekregen voor zijn onderzoeksproject FuRoRe. In dit project gaat Junges een cruciale uitdaging aan op het gebied van autonome systemen: het verbeteren van het controlemechanisme van autonome systemen, runtime monitors, in onzekere situaties.

Runtime monitors

Computersystemen worden steeds slimmer. Een belangrijk aspect van een betrouwbaar en slim computersysteem is dat het systeem zijn eigen grenzen kent en de gebruiker waarschuwt als het systeem niet goed gebruikt wordt. Een voorbeeld hiervan zijn dashboardlichtjes, die een bestuurder van een auto waarschuwen. In het project FuRoRe onderzoekt Junges zogenaamde runtime monitors, de algorithmes achter waarschuwingsmechanismen (de dashboardlichtjes) voor allerlei systemen. 

De uitdaging bij het ontwerp van zulke algoritmes is dat zij daarbij rekening houden met de verschillende onzekerheidsfactoren. Sebastian Junges: ‘Het lastige is dat de sensoren in veel autonome systemen niet foutloos zijn. Denk aan de camera van de parkeerassistent van je auto die onterecht obstakels ziet als het regent. Maar je wil dan ook niet dat de parkeerassistent voortdurend piept. Hoe maken we dan een betrouwbaar algoritme dat bepaalt wanneer een piep wel noodzakelijk is? Onze theoretische kennis daarover schiet tekort. In het project FuRoRe willen we de hiaten in onze kennis opvullen en efficiënte en begrijpelijke algoritmes ontwikkelen.’

Lees meer over het project FuRoRe

Over de NWO-M-subsidies

M-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie. In deze ronde heeft het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen zestien aanvragen gehonoreerd.