Letters NWO met een trofee icoon in het midden
Letters NWO met een trofee icoon in het midden

NWO Open Competitie ENW-M subsidie voor onderzoek naar het controleren van moleculaire interacties voor kwantum-simulatie

Tijs Karman, onderzoeker bij de Theoretical Chemistry groep binnen het Instituut voor Moleculen en Materialen (IMM) van de Radboud Universiteit heeft een NWO subsidie toegekend gekregen.

Dit is een financieringsinstrument van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gericht op onderzoeksvragen op of met raakvlakken met de gebieden aardwetenschappen, sterrenkunde, scheikunde, informatica, biowetenschappen, natuurkunde en wiskunde. Karman zal een theoretisch model ontwikkelen van de microscopische interacties tussen koude moleculen in een optisch rooster en hoe deze interacties gecontroleerd kunnen worden.

Simulaties niet van, maar door moleculen

Wij leven in een informatiesamenleving die gretig gebruik maakt van simulaties. Denk aan de chemische of pharmaceutische industrie, waar nieuwe medicijnen op de computer worden ontdekt, de autoindustrie, voor het ontwerp en testen van prototypes, maar ook het optimaliseren van productie en logistiek in vrijwel elke tak van industrie. Echter zijn deze optimalisatieproblemen vaak complex en loopt de benodigde rekentijd al gauw uit de hand. Bepaalde optimalisatieproblemen kunnen efficiënter worden opgelost door quantum simulatie. In dit onderzoek wordt gekeken hoe de interacties tussen moleculen kunnen worden gecontroleerd zodanig dat we de moleculen kunnen gebruiken als quantum simulator.

NWO Open Competitie ENW-M

NWO Open Competitie ENW-M subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.

Wij feliciteren Tijs van harte met zijn beurs!

Contactinformatie

IMM Communicatie: imm-communication [at] ru.nl (imm-communication[at]ru[dot]nl)

Contactpersoon
dr. T. Karman (Tijs)