Sebastian Junges
Sebastian Junges

NWO Open Science Fund voor modelchecker STORM

NWO kent een subsidie van 50.000 euro toe voor een onderzoeksproject van Sebastian Junges, onderzoeker bij het Institute for Computing Science. In het project StormAE gaan Junges en zijn team aan de slag met het verbeteren van de interfaces en documentatie van Storm: software om bepaalde wiskundige modellen te analyseren. Junges ontvangt de subsidie samen met Joost-Pieter Katoen en Tim Quatmann van de RWTH Aachen University, Duitsland en Matthias Volk van de TU Eindhoven.

Storm

Probabilistisch model checken is een populaire techniek om bepaalde, wiskundige modellen te analyseren. Deze modellen worden vaak gebruikt om systemen te beschrijven waarin onzekerheden over hun gedrag een belangrijke rol speelt. De modelchecker Storm is een snelle en breed toegepaste, open source software die oorspronkelijk is ontworpen voor experts op het gebied van model checking. 

Sebastian Junges: ‘In de praktijk bleek dat onderzoekers uit verschillende onderzoeksdisciplines, van de biologie tot de natuurkunde, de Storm-software gebruiken, ook voor toepassingen die wij niet van te voren hadden bedacht. Binnen het StormAE project willen we de interfaces en de uitleg van de software verbeteren, zodat meer onderzoekers op een juiste manier gebruik kunnen maken van model checker Storm. Daarnaast willen we met deze NWO subsidie ook interactieve onderwijsmaterialen gaan ontwikkelen om studenten te leren hoe probabilistisch model checken werkt.’

Over het NWO Open Science Fund

Met het Open Science Fund ondersteunt NWO projecten die gericht zijn op het toepassen en stimuleren van open science praktijken. In de ronde van 2023 werd financiering toegekend aan 30 projecten.