Dit AI-model is zekerder over onzekerheid
Thom Badings ontwikkelde een nieuwe methode om onzekerheid mee te nemen in voorspellende algoritmes, zodat er toch een veilige uitkomst in beeld komt. Hij promoveert 27 maart aan de Radboud Universiteit.
Onderzoek naar rol Nijmeegs gemeentebestuur in koloniale slavernij
Nijmeegse bestuurders hebben koloniale slavernij medemogelijk gemaakt, in stand gehouden en ervan geprofiteerd. Dat blijkt uit onderzoek van Radboud-historici.
Maak kennis met een nieuw fenomeen: de Nijmeegse ‘stadstaalkundige’
Nijmegen heeft allerlei stadsspecialisten: een stadsdichter, een stadsarchivaris, een stadsarcheoloog, een stadstekenaar … en nu ook een stadstaalkundige. Taalwetenschapper Luis Miguel Rojas-Berscia is de gelukkige.
Vermijden van risico's vergroot het succes van een overname, maar beperkt de winst
In een nieuw onderzoek, dat deze maand verschijnt in de Harvard Business Review, analyseren strategieonderzoekers van de Radboud Universiteit en de Tokyo University of Science waarom Japanse bedrijven met hun fusies meer succes hebben dan andere.
Radboudumc-onderzoek met slimme wc-bril wint Klokhuis Wetenschapsprijs
Het Radboudumc-onderzoek ‘Een wc-bril die meet in een poep en een scheet’ is de winnaar van de negende Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van technisch geneeskundige Lotte Hazeleger en MDL-arts Marjolijn Duijvestein.
Typen in de lucht of doen alsof je drinkt: hoe praten met je handen kan helpen bij het begrijpen van de ander
Bepaalde handgebaren, bijvoorbeeld met je hand net doen alsof je een beker vasthoudt en die naar je mond brengen om te doen alsof je drinkt, helpen mensen om sneller te reageren in gesprekken.
‘De Máxima’s van de zeventiende eeuw’ maakten van het Huis Nassau de invloedrijkste familie van Nederland
‘De voormoeders van koning Willem-Alexander zorgden ervoor dat de familie Nassau zo invloedrijk kon worden,’ volgens historica Lidewij Nissen, die op 11 maart promoveert aan de Radboud Universiteit.
Waarom de een gevoeliger is voor het ontwikkelen van PTSS-symptomen dan de ander
Mensen met een actievere amygdala (een gebied in je hersenen dat betrokken is bij de verwerking bij dreiging), hebben meer kans op het ontwikkelen van PTSS-symptomen na het meemaken van een trauma, dan mensen met een rustigere amygdala.
‘Het juiste sportgras is beter voor de velden én voor de natuur’
Door het juiste gras te gebruiken voor sport- en golfvelden is de kwaliteit van velden beter, is minder onderhoud nodig én draagt het bij aan de afvoer van overtollig regenwater. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice Evers van de Radboud Universiteit.
Met deze website maak je veganisme onweerstaanbaar
Plantaardig eten is van levensbelang om het klimaat te stabiliseren en ons bestaan op aarde te beschermen’, zegt Esther Papies. Met de website getplanty.org hoopt ze de voedselindustrie te helpen om mensen te laten kiezen voor duurzame oplossingen.
Nieuwe methode voor het beoordelen van de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet
Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te berekenen. Deze nieuwe methode is niet alleen duizend keer sneller, maar ook nauwkeuriger dan de huidige methodes.
Breinstimulatie op maat: neurowetenschappers in Nijmegen en Maastricht bundelen hun krachten
Alle kennis en techniek over hersenen en breinstimulatie van Radboud Universiteit en Universiteit Maastricht samen, plus AI-expertise - dat moet leiden tot nieuwe toepassingen voor niet-invasieve, gepersonaliseerde breinstimulatie.
Koeienzendertjes in de klas geven mogelijk meer informatie over pesten
Basisschoolleraren kunnen pesten beter tegengaan, als ze meer inzicht hebben in de sociale dynamiek, volgens ontwikkelingspsycholoog Nathalie Hoekstra. Ze gebruikte trackers voor koeien om bewegingen van leerlingen in de klas in kaart te brengen
Zó vonden Nederlanders tussen 1845 en 1995 de liefde … of in ieder geval een huwelijkspartner
Waar B&B-eigenaren vandaag de dag een video opnemen om zich voor te stellen aan single Nederland in de hoop dé ware te vinden, ging dat vroeger anders. Toen plaatste je simpelweg een advertentie in de krant, hopende dat Cupido raak schiet.
Hongersnood als politiek geweld: ‘Er ís wel voedsel, maar geen toegang tot voedsel’
Bij hongersnood denken we al snel aan een natuurramp, terwijl er vaak ook politieke oorzaken zijn. ‘De oorlog in Oekraïne nu maakt het makkelijker om de Holodomor als politiek geweld te herkennen’, zegt onderzoeker Charley Boerman.
Gas bij zwart gat M87 spiraliseert tegen draairichting in
Het gas dat door het iconische superzware zwarte gat in het sterrenstelsel M87 naar binnen wordt gezogen, lijkt zich tegen de draairichting van het zwarte gat te bewegen. Dat blijkt uit nieuwe computersimulaties van de Event Horizon Telescope.
Hoe de stress van een WK-finale ervoor kan zorgen dat je als keeper beter reageert
Bij iemand die onder stress staat, vindt er een sterkere communicatie plaats tussen het brein en de spieren, dan bij iemand die ontspannen is. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschapper Yvonne Visser van de Radboud Universiteit.
Leerlingen handelen beter in gevaarlijke situaties na bezoek aan belevingscentrum
Een bezoek aan een ‘belevingscentrum’ blijkt een effectief middel om jongeren al vóór de puberteit te leren situaties beter in te schatten.
Negentiende-eeuwse literatuur laat zien: stereotypen over het platteland zijn van alle tijden
literatuurwetenschapper Anneloek Scholten: ‘Regioliteratuur laat zien dat het stereotype authentieke platteland helemaal niet bestaat: er zijn altijd buitenlandse invloeden.’
Acculturatie Turkse Nederlanders verschilt per domein en per generatie
‘Turkse Nederlanders uit de tweede generatie lijken qua waarden en gebruiken opvallend veel op Nederlanders zonder migratieachtergrond,’ stelt communicatiewetenschapper Mustafa Akpinar in een nieuw onderzoek onder Turkse Nederlanders.