NWO-Spinoza- en -Stevinpremie voor Klaas Landsman en Bas Bloem

Radboudonderzoekers Klaas Landsman en Bas Bloem ontvangen dit jaar respectievelijk de Spinozapremie en de Stevinpremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Landsman doet als mathematisch fysicus onder andere onderzoek naar toeval, determinisme en emergentie. Neuroloog Bloem is expert op het gebied van de ziekte van Parkinson.

De onderzoekers ontvangen de premie voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk. Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; waar bij de Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact. Zelden komt het voor dat in één jaar twee van deze premies naar één universiteit gaan.

De laureaten krijgen ieder een bedrag van 2,5 miljoen euro. Zij bepalen zelf waaraan ze de premie besteden, zolang het maar gerelateerd is aan wetenschappelijk onderzoek en/of activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

Klaas Landsman

Klaas Landsman (1963), hoogleraar mathematische fysica aan de Radboud Universiteit, combineert op een unieke manier onderzoek op het grensvlak tussen de wiskunde en natuurkunde met diepe inzichten in de fundamenten, geschiedenis en filosofie van de fysica. Hij bestudeert onderwerpen als toeval, waarschijnlijkheid, determinisme, en emergentie, bijvoorbeeld in kwantumtheorie en in de theorie van zwarte gaten.

‘Klaas Landsman werpt prikkelende ideeën op die voorbij gaan aan de grenzen van disciplines en zowel zijn collega’s als een breed publiek verder aan het denken zetten over de fundamenten onder ons bestaan’, aldus de Spinozacommissie.

Het geldbedrag dat Landsman ontvangt wil hij inzetten om dieper te duiken in vraagstukken over toeval, determinisme en emergentie. Tevens wil hij zorgen voor meer aandacht voor filosofie en geschiedenis in de opleiding tot eerstegraads wiskundedocent. Hij droomt ook van een deelproject waarin abstractie in wiskunde en beeldende kunst historisch en conceptueel met elkaar worden vergeleken.

'Om wiskunde goed uit te leggen, moet je weten wat het is' Lees meer over Klaas Landsman

Bas Bloem

Bas Bloem (1967), hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan het Radboudumc, is wereldwijd de nummer één expert op het gebied van de ziekte van Parkinson. Hij ontwikkelde ParkinsonNet, nationaal en internationaal het toonaangevende zorgmodel voor mensen met deze chronische ziekte en brengt op talloze podia parkinson onder de aandacht. Hij is een out-of-the-boxdenker met een indrukwekkend internationaal netwerk en ontwikkelt met technologiebedrijven innovatieve producten om de Parkinsonzorg te verbeteren.

De commissie die de Stevinprijzen uitreikt, prijst Bloem als een betrokken hoogleraar die grote stappen zet in het bouwen van bruggen tussen de wetenschap en de patiënt en familie. Met de Stevinprijs zal Bloem naar verwachting ook in de toekomst belangrijke vooruitgang maken in de verdere ontwikkeling van gepersonaliseerde, geïntegreerde geneeskunde. Daarnaast wil Bloem de premie wijden aan nieuw baanbrekend onderzoek gericht op de preventie van Parkinson. Tenslotte wil Bloem zich graag inzetten om jonge onderzoekers te begeleiden bij het beter valoriseren van wetenschappelijke kennis.

De NWO-Spinozapremie en NWO-Stevinpremie 2022

De Spinoza- en Stevinpremie worden jaarlijks door NWO toegekend aan in Nederland werkzame onderzoekers. Om de premie te kunnen ontvangen, moeten onderzoekers worden voorgedragen. Zes wetenschappers ontvangen dit jaar de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. Thea Hilhorst, Klaas Landsman, Corné Pieterse en Ignas Snellen ontvangen dit jaar de Spinozapremie. De Stevinpremies gaan naar Bas Bloem en Tanja van der Lippe.

De feestelijke uitreiking vindt plaats op woensdag 5 oktober 2022. Tijdens de uitreiking geven de laureaten inzicht in de inhoud van hun onderzoek en wordt duidelijk waarvoor ze de premie willen inzetten.

Contactinformatie

Neem voor Klaas Landsman contact op met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit via 024 361 6000 of media [at] ru.nlrel="noreferrer noopener" target="_blank".

Neem voor Bas Bloem contact op met Persvoorlichting Radboudumc via 024 3667338 of nieuws [at] radboudumc.nl

Natuurwetten, Zorg & Gezondheid
Instituut
Mathematics

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.